Danisco skjulte kviksølvforgiftning

Daniscos ledelse skjulte i årevis, at arbejderne på Grindstedværket havde ekstremt højt indhold af kviksølv i blod og urin. En beklagelig sag, siger Danisco-direktør i dag.

Fagbladet 3F og Nyhedsbrevet 3F afslører i dag, hvordan medarbejdere på det Danisco-ejede Grindstedværket op gennem 1960'erne og 1970'erne er blevet udsat for kviksølvforgiftninger. Forgiftninger, som ledelsen kendte til, men ifølge de overlevende medarbejdere aldrig fortalte dem om.  (Foto: Joachim Rode.)Fagbladet 3F og Nyhedsbrevet 3F afslører i dag, hvordan medarbejdere på det Danisco-ejede Grindstedværket op gennem 1960'erne og 1970'erne er blevet udsat for kviksølvforgiftninger. Forgiftninger, som ledelsen kendte til, men ifølge de overlevende medarbejdere aldrig fortalte dem om. (Foto: Joachim Rode.)

Fagbladet 3F og Nyhedsbrevet 3F afslører i dag, hvordan medarbejdere på det Danisco-ejede Grindstedværket op gennem 1960'erne og 1970'erne er blevet udsat for kviksølvforgiftninger. Forgiftninger, som ledelsen kendte til, men ifølge de overlevende medarbejdere aldrig fortalte dem om.

Trods advarsler fra både embedslæger og læger i Arbejdstilsynet fortsatte Grindstedværket den livsfarlige produktion i over 15 år.

De hemmeligholdte dokumenter, som Fagbladet 3F efter langvarigt tovtrækkeri har fået indsigt i, viser, hvordan medarbejdernes sikkerhed blev tilsidesat i sådan en grad, at en af verdens førende kviksølveksperter professor Philippe Grandjean anser det for "den værste kviksølvskandale i Danmark".

28 gange over grænseværdi

Dokumenterne viser kviksølvmålinger af medarbejdernes urin, der er 28 gange højere end datidens tilladte grænseværdier, og i blodet er der målt op til 10 gange grænseværdien. Målinger, som ifølge de overlevende medarbejdere aldrig blev forelagt dem.

Det bekræftes af den daværende fabrikslæge på Grindstedværket, Kristian Bruun Hjøllund:

- Det var der ingen, der spekulerede på, svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt de ansatte blev orienteret om kviksølvmålingerne af deres blod og urin.

Danisco: Beklagelig sag

Danisco-direktør Martin Kirstein Madsen erkender, at der dengang var store problemer med arbejdsmiljøet på Grindstedværket.

- Det er en beklagelig sag, og det påvirker os meget, siger han til Nyhedsbrevet 3F.

Direktøren ønsker dog ikke at kommentere fabrikslægens udsagn om, at de ansatte intet fik at vide fra ledelsen om, hvad målingerne viste.

- Det kan jeg ikke kommentere, da jeg jo ikke ved, hvordan procedurerne præcist var dengang.

Men har arbejderne ikke krav på at få det at vide?

- Jeg ved ikke, hvordan kommunikationen var dengang, men jeg har det da ikke godt med, at medarbejderne ikke har fået tallene at vide, siger Martin Kirstein Madsen.

Embedslæger: Luk kviksølvafdelingen

De stærkt forhøjede målinger samt observationer af kviksølv, der flød frit i rummene, fik embedslæger til allerede i 1964 at trygle om at få stoppet produktionen i kviksølvafdelingen - den såkaldte B2-afdeling på Grindstedværket.

"Jeg fatter i øvrigt ikke, hvilke grunde der kan nævnes til IKKE at lukke pågældende afdeling", lyder det blandt andet i en af de utallige advarsler om den livsfarlige arbejdsplads.

Alligevel fik Danisco lov til at fortsætte produktionen til februar 1979, inden den flyttede til Grenå.

URL override

URL override