Vil forske i kviksølvskandale
Forsker opfordrer til forskningsprojekt på kviksølv-målingerne fra Grindstedværket. Danisco afviser i første omgang adgang til deres arkiver.
For at kunne gennemføre forskningsprojektet kræver det, at politikerne bevilger penge til forskningsprojektet. Men overlægen påpeger også, at forudsætningen for at lave undersøgelsen er Daniscos accept og samarbejde. (Foto: Joachim Rode.) Overlæge, dr. med. og klinisk lektor på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital, Jesper Bælum, opfordrer nu til, at der bliver afsat midler til en undersøgelse af alle målingerne af kviksølvindhold i blod og urin. Desuden skal alle de gamle målinger af luften også undersøges.
- Undersøgelsen skal blandt andet klarlægge, hvilken risiko der har været ved kviksølveksponeringen. Det kan lade sig gøre, fordi der ser ud til at være et sjældent omfattende materiale i sagen, hvor kviksølvbelastningen er målt over mange år. Vi har også gode internationale data, vi kan sammenligne med, siger overlægen til Nyhedsbrevet 3F.
Kræver Danisco-accept
For at kunne gennemføre forskningsprojektet kræver det, at politikerne bevilger penge til forskningsprojektet. Men overlægen påpeger også, at forudsætningen for at lave undersøgelsen er Daniscos accept og samarbejde – herunder adgang til alle måledata i Daniscos arkiver.
- Vi mener, det ville være rimeligt - også i forhold til de tidligere ansatte - at få undersøgt eksponeringen og få klarlagt risikoen i forhold til det sundhedsskadelige, siger Jesper Bælum, der tidligere har stået bag blandt andet udredningen af kviksølveksponering i tandplejen for Arbejdsmiljøforskningsfondet.
Følsomme oplysninger
Men overlægen skal ikke regne med Daniscos accept i første omgang. Direktør Martin Kirstein Madsen understreger, at det hermetisk lukkede arkiv, som ingen udefra nogensinde har haft adgang til, er et princip hos Danisco.
- Arkiverne rummer følsomme oplysninger om ansatte og også følsomme oplysninger omkring produktion og patenter, siger direktøren til Nyhedsbrevet 3F.
Alligevel vil han ikke afvise overlægens forespørgsel helt.
- Hvis forskere vil lave en undersøgelse, så må de henvende sig, så ser vi på det, siger Martin Kirstein Madsen