Entreprenører lover bod og bedring
Både byggeledelse og håndværkere har svigtet, siger MT Højgaard efter Arbejdstilsynets store kontrol på flere byggepladser på Sluseholmen i København.
- Vi har for nylig via vores interne kontrolsystem konstateret, at tingene ikke var, som vi ønsker det. Derfor har vi mandet op på sikkerhedsområdet og sendt en af vores meget erfarne sikkerhedsfolk derud, siger arbejdsmiljøchef Lasse Bentsen fra entreprenørfirmet Pihl. (Foto: Harry Nielsen) To af landets største entreprenørkoncerner lover bod og bedring og har taget skridt til at forbedre sikkerheden på de byggepladser i Sluseholmen i København, hvor Arbejdstilsynet torsdag i sidste uge afgav godt 40 forbud og strakspåbud og oplevede forhold som betegnes som "rystende".
Både MT Højgaard og E. Pihl & Søn erkender, at sikkerhedsforholdene på deres byggepladser ikke var i orden. De to virksomheder fik tilsammen seks strakspåbud.
I begge virksomheder er der taget initiativ til at rette op på standarden.
- Vi har på et møde fredag i sidste på byggepladsen overfor såvel byggeledelse som håndværkere slået fast, at de havde svigtet i forhold til det system, vi har for at holde orden på vores byggepladser og for at sikre, at ingen af vores medarbejdere kommer til skade, siger MT Højgaards kommunikationschef Trine Leth.
- Vi har derfor strammet op på procedurerne. Overordnet er det vores ansvar, og det løber vi ikke fra. Vi kan ikke have en byggeledelse, der accepterer det rod på en byggeplads. Så er man ikke sit ansvar bevidst. Men jeg både håber og tror, at de har forstået budskabet. I modsat fald får det konsekvenser.
Trine Leth oplyser, at MT Højgaards arbejdsmiljø- og kvalitetsafdeling vil følge pladserne tæt.
Pihl vidste den var gal
Også hos Pihl har man opgraderet sikkerhedsindsatsen på Sluseholmen.
- Vi har for nylig via vores interne kontrolsystem konstateret, at tingene ikke var, som vi ønsker det. Derfor har vi mandet op på sikkerhedsområdet og sendt en af vores meget erfarne sikkerhedsfolk derud, siger arbejdsmiljøchef Lasse Bentsen fra Pihl.
- Det har desværre endnu ikke fået fuld effekt. Oprydningen på pladsen var ikke i orden. Det må vi konstatere og så få forholdene forbedret.
Tilsynschef Hasse Mortensen fra Arbejdstilsynet i Storkøbenhavn sagde således til Nyhedsbrevet 3F fredag:
- Det er rystende, at store velrenommerede byggefirmaer, der gerne vil have høj profil både med hensyn til kvalitet og arbejdsmiljø, ikke ser ud til at leve op til ambitionerne, når det kommer til praksis.
Stigende antal ulykker i byggebranchen
Også i BAT-kartellet, byggefagenes paraplyorganisation, kalder man resultatet af Arbejdstilsynets aktion for bekymrende.
- Det er især alarmerende, at der er tale om store og normalt velansete firmaer, som er langt fremme i skoene, hvad angår sikkerhed, siger Jørn Erik Nielsen, formand for BAT's arbejdsmiljøudvalg.
Han ærgrer sig i øvrigt over de manglende resultater af den plan for bedre sikkerhed i byggeriet, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og byggeriets parter har udarbejdet for halvandet år siden.
- Den indsats har ganske enkelt ikke haft nogen effekt, siger han.
BAT peger på, at det siden 2001, da VK-regeringen tiltrådte, er blevet markant farligere at gå på arbejde. Antallet af ulykker for alle typer bygningsarbejdere er vokset fra 2001 til 2006 - også når der tages højde for den øgede beskæftigelse i branchen i perioden.