Arbejdstilsynet går efter bygherre bag polakker

Den private bygherre, der bruger det polske firma Budremex, har også et juridisk ansvar for sikkerheden på byggepladsen, siger Arbejdstilsynet.

Byggefagene Nordsjællands formand Erling Olsen (i midten) er meget tilfreds med, at Arbejdstilsynet også har fokus på bygherren - i dette tilfælde Vagn Hansen (til venstre). (Privatfoto)Byggefagene Nordsjællands formand Erling Olsen (i midten) er meget tilfreds med, at Arbejdstilsynet også har fokus på bygherren - i dette tilfælde Vagn Hansen (til venstre). (Privatfoto)

Det skal ikke kunne betale sig for en bygherre at bruge polske byggefirmaer, der ser stort på sikkerheden og spekulerer i, at det kan være svært for Arbejdstilsynet juridisk at komme efter et polsk firma. Derfor retter Arbejdstilsynet, når det er muligt, også fokus mod bygherren, der får arbejdet udført.

Det har Arbejdstilsynet også valgt i forbindelse med en blokaderamt byggeplads på Lille Færgevej i Frederikssund.

Her er en privat bygherre i gang med at om- og tilbygge et stort hus på en stærkt skrånende grund. Entreprenør er det polske firma Budremex, som nægter at tegne dansk overenskomst og siden december 2005 har været omfattet af blokade og sympatikonflikt.

Arbejdstilsynet har ved to besøg på byggepladsen konstateret, at der er nedstyrtningsfare. Der er huller i såvel trappeopgang som i murværk. Ved begge besøg blev der dog ikke arbejdet, hvorfor man ikke har kunnet give en bøde.

Forholdene blevet værre

- Faktisk var tingene blevet værre, da jeg en lille uge efter første besøg kom på kontrolbesøg, oplyser Peter Kjeld Kristensen, tilsynsførende ved Arbejdstilsynets tilsynscenter 2.

- Det er på den slags byggepladser, hvor der sker alvorlige ulykker, og hvor håndværkere kan komme ganske alvorligt til skade, siger han.

Arbejdstilsynet har udstedt såkaldt strakspåbud til det polske firma om at sikre mod nedstyrtningsfare samt påbud om at anvende autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Til dette er anvendt en del af det efterhånden omfattende materiale, som Arbejdstilsynet har fået udarbejdet på polsk.

Påbudene er forkyndt for de polske arbejdere på byggepladsen og sendt i brev til Budremex' adresse i Gdansk.

Juridisk pligt

Derudover koncentrerer Arbejdstilsynet sig om bygherren Vagn Hansen, der har fået en vejledning i, hvorledes man blandt andet sikrer sig mod nedstyrtningsfare.

- Hvis vi skal flytte noget, skal vi have fat i bygherren, som jo også har forpligtelser i forhold til arbejdsmiljøloven. Det er sjældent vi får noget ud af at skrive til adresser i Polen, siger Peter Kjeld Kristensen.

- Bygherren er indforstået med, at han har en juridisk pligt i forhold til arbejdsmiljøloven. Han kommer selv på pladsen, leverer materialer til dem, udfører selv noget arbejde og instruerer måske endda også håndværkerne om, hvad de skal lave. Derfor har han pligt til at sikre sig, at alle, der arbejder på byggepladsen, samarbejder om sikkerhed og sundhed. Den forpligtelse har vi indskærpet ham, siger den tilsynsførende.

Fagforeninger tilfredse

I Byggefagenes Samvirke i Nordsjælland er der tilfredshed med Arbejdstilsynets fokus på bygherren.

- Det må ikke kunne betale sig for en bygherre at bruge billig udenlandsk arbejdskraft, der hopper over, hvor gærdet er lavest, hvad angår sikkerhed, så det er meget positivt, at Arbejdstilsynet også tager fat i bygherrens rolle - ikke mindst i den konkrete sag, hvor han jo arbejder med på pladsen og vel er den, som reelt instruerer folkene, siger Erling Olsen, formand for Byggefagene og brancheformand i 3F Nordsjælland Syd.

Det polske byggefirma Budremex har siden december 2005 været omfattet af lovlig faglig blokade og sympatikonflikt, fordi firmaet nægter at tegne dansk overenskomst. Det betyder, at organiserede virksomheder ikke må tage arbejde på byggepladsen på Lille Færgevej.

De polske håndværkere oplyste for et par uger siden, at de fik omkring 10 kroner i timen. I sidste uge blev det kaldt en misforståelse og timelønnen blev rettet til 102 kroner i timen.