Byggearbejdsgivere svigter sikkerheden
Selvom ulykker i byggebranchen har været stigende de seneste år, har Dansk Byggeri ikke påtaget sig ansvaret for ét eneste af 20 initiativer til bedre sikkerhed på landets byggepladser.
Når det kommer til handling for bedre sikkerhed på landets byggepladser, overlader Dansk Byggeri initiativet til så at sige alle andre, mener 3F's byggegruppe. (Arkivfoto.) Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri har lanceret en plan om nul arbejdsulykker i byggeriet. Men når det kommer til handling for bedre sikkerhed på landets byggepladser, så overlader Dansk Byggeri initiativet til så at sige alle andre.
Det mener John Larsen, formand for bygningsarbejdernes paraplyorganisation BAT-kartellet.
Baggrunden er oplevelser med at få omsat en plan for større sikkerhed i byggeriet fra ord til handling. Planen blev vedtaget af alle byggeriets parter i maj 2006 og består af 20 konkrete initiativer med klar placering af ansvaret for hvert enkelt initiativ. Dansk Byggeri har ikke påtaget sig ansvaret for ét eneste område.
- Og det er ganske enkelt ikke godt nok, mener John Larsen.
Absurd
Derimod har BAT-kartellet påtaget sig ansvaret for flere af planens initiativer - blandt andet et forslag fra arbejdsgiverside om, at entreprenører og andre udførende virksomheder skal skaffe dokumentation for et godt arbejdsmiljø.
- Det er jo absurd, at det er os, der har måttet påtage os ansvaret for noget, der er arbejdsgivernes idé og opgave, siger miljøkonsulent Lars Vedsmand fra BAT-kartellet.
Et andet eksempel er handleplanens initiativ om, at byggevirksomhederne skal forpligte deres underentreprenører på arbejdsmiljøet. Det har Dansk Byggeri sendt til hjørnespark. Endelig har Dansk Byggeri afvist initiativet til bedre sikkerhedsarbejde på små byggepladser med fælles sikkerhedsrepræsentanter for firmaer, der har færre end fem ansatte på pladsen.
- Den førertrøje, som man kunne forvente, at Dansk Byggeri ville tage i indsatsen for bedre sikkerhed på byggepladserne, er desværre frivilligt overladt til andre, siger John Larsen, som derfor opfordrer Dansk Byggeri til at gøre fine ord til handling.
Samarbejde gennem BAR
Arbejdsmiljøchef Carsten Bekker fra Dansk Byggeri afviser beskyldningerne om, at organisationen ikke prioriterer arbejdet.
- Vi er meget aktive i at få virkeliggjort handleplanen. Vi påtager os ansvar gennem BAR-systemet (Branchearbejdsmiljørådet, red.), hvor alle parter er repræsenteret. Med hensyn til at forpligte underentreprenører mener vi, det vil ske ved opstramning af bygherrebekendtgørelsen. Denne opstramning vil ske, når Folketinget atter er samlet.
- Endelig er det rigtigt, at vi simpelthen ikke tror på idéen med fælles sikkerhedsrepræsentanter for flere firmaer. Det er det eneste initiativ, vi har skudt ned, siger Carsten Bekker.
Arbejdet med at lave en særlig handleplan for bedre sikkerhed på danske byggepladser blev til på initiativ af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i slutningen af 2005, da det stod klart, at året ville blive et af de blodigste nogensinde i byggebranchen. I alt blev 20 personer dræbt ved arbejdsulykker på byggepladser i 2005.
Generelt har antallet af arbejdsulykker i byggeriet været stigende de seneste år. I alt kom godt 5.400 personer til skade i byggebranchen i 2006. Det er en stigning på knap 30 procent siden 2003.
Forklaringen er ikke alene øget beskæftigelse og aktivitet i byggebranchen. Der er også tale om en stigning i antallet af ulykker, når der tages højde for branchens beskæftigelse.