Polsk dom presser danske lønvilkår

Polsk maler vandt faglig sag i Danmark om 86.000 kroner. Men i Polen tabte maleren sagen i retten og måtte betale pengene tilbage. 3F har bedt beskæftigelsesministeren om et møde.

3F's Byggegruppe har bedt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) om et møde, efter at en polsk dom har frataget en polsk maler den erstatning, han vandt i en faglig sag i Danmark. (Arkivfoto.)3F's Byggegruppe har bedt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) om et møde, efter at en polsk dom har frataget en polsk maler den erstatning, han vandt i en faglig sag i Danmark. (Arkivfoto.)

Det hjælper ikke at vinde en faglig tvist i Danmark og få efterbetalt 86.000 kroner i manglende løn, hvis man efterfølgende kommer hjem til Polen og bliver plukket for et tilsvarende beløb i en polsk retssag.

Men det var just, hvad der skete for en polsk maler for nylig efter en broget tid som udstationeret maler i Danmark hos det polske firma Gal-Met, der rejste en sag i Polen for at få pengene igen.

To lignende sager er på vej gennem det polske retssystem med Gal-Met i hovedrollen.

3F er rystet over, at den fremgangsmåde er mulig. Og 3F's Byggegruppe har bedt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) om en drøftelse af de nye problemer, sagerne rejser for den danske model og de danske aftaler om løn og andre vilkår på arbejdsmarkedet.

Uoverskuelige konsekvenser

Det var et mæglingsmøde mellem Malerforbundet og Dansk Byggeri, der i sin tid gav polakken medhold i sit krav om 86.000 kroner fra arbejdsgiveren Gal-Met.

Dermed er det trods alt ikke en afgørelse fra Arbejdsretten eller en faglig voldgift, der nu er lavet om i Polen. Men det er alvorligt nok, mener formand for 3F's byggegruppe John Larsen, der vil have beskæftigelsesministeren til at forhindre gentagelser.

- Hvis vi skal ud og organisere polakker, så kan de med god ret spørge, hvad det skal nytte at stå i en dansk fagforening og få en dansk løn, hvis man alligevel bare bliver plukket, når han kommer hjem til Polen, siger John Larsen:

- Politikerne med beskæftigelsesministeren i spidsen lovede i forbindelse med udvidelsen af EU, at vores fagretlige system ville blive anerkendt. Det er jo helt uoverskueligt, hvis man kan få en polsk domstol til at ændre på en afgørelse truffet i det danske fagretlige system, fortsætter han.