Arbejdstilsynets kontrol gør en forskel
Arbejdstilsynet oplevede torsdag store fremskridt på byggepladser, som for tre uger siden fik sønderlemmende kritik - mens det fortsat halter andre steder.
Murerarbejdsmand Michael Rubin, der arbejder på bebyggelsen Bygholm på Sluseholmen, mener, at Arbejdstilsynets kontroller er nødvendige. (Foto: Harry Nielsen.) Hvis Arbejdstilsynet og folkene på byggepladserne ikke vidste det i forvejen, fik begge parter i går ved en kontrolaktion på en stribe byggepladser på Sluseholmen i Københavns Sydhavn bekræftet, at Arbejdstilsynets besøg har en meget kraftig forebyggende virkning.
Der var nemlig tale om et genbesøg på en række pladser, som Arbejdstilsynet gav særlig fokus ved et specialbesøg for tre uger siden.
- Og de steder, hvor vi gav de kraftigste reaktioner sidst, har arbejdsgiverne og de ansatte forstået, hvad budskabet handlede om. Vi så en række ryddelige pladser og sikkerhedsarbejde sat i system, lyder vurderingen fra Hasse Mortensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet i Storkøbenhavn.
- Vi så således en bygherre, der havde sat fokus på ledelsessystemet og havde ansat assistenter til sikkerhedskoordinatoren, så der nu er rundgang på pladsen hver eneste dag med oprydning og rengøring, så håndværkerne kan komme frem. Fremmødet til sikkerhedsmøderne var desuden systematiseret, og der var indført interne bøder ved udeblivelse fra sikkerhedsmøderne.
Byggearbejdere ikke overraskede
På byggepladserne er bygningsarbejderne ikke overraskede over meldingen.
- Det viser desværre, at der er brug for Arbejdstilsynets besøg på byggepladserne - og også ganske ofte, siger murerarbejdsmændene Michael Rubin og Bjarne Nielsen.
De arbejder for murerfirmaet Murbo på det byggeri som hedder Bøgholm.
- Det er selvfølgelig sørgeligt, at det er sådan, men der er ikke tvivl om, at Arbejdstilsynets ånde i nakken er med til at få både ledelse og ansatte til at oppe sig - ellers er der desværre en tendens til at sjuske lidt, når det skal gå stærkt - især sjuske med oprydningen, siger de.
Arbejdsmiljøerfaringer deles ikke
Arbejdstilsynets kontrolbesøg gav - desværre - ikke kun anledning til ros.
Hasse Mortensen:
- På nogle af de pladser, som ikke fik så intensivt besøg for tre uger siden, fandt vi, at forholdene var at sammenligne med sidst. Det er som om, at man ikke lærer af hinanden. Byggepladserne derude deler færdselsveje, deler kantine og deler rigtig mange ting, men man deler ikke erfaringer om, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres.
Der falder på baggrund af besøgene et række reaktioner, som indebærer, at arbejdet ikke må fortsætte, før forholdet er bragt i orden. I et enkelt tilfælde måtte Ar-bejdstilsynet kontakte Sikkerhedsstyrelsen, som er sikkerhedsmyndighed vedrørende elektriske installationer. Der konstateredes højspændingsledninger på adgangsvejene.
På minussiden oplevede de tilsynsførende desuden, at mange ansatte ikke anvender de udleverede støjværn.
- Vi gav sidst en række påbud om brug af støjværn, og vores folk kunne konstatere, at støjværnene nu er til stede, men ikke anvendes. De ligger i skurene eller hænger om halsen, men sidder ikke i ørene, når det støjende arbejde udføres. Det giver anledning til eftertanke om, hvordan vi skal reagere på sådanne forhold i fremtiden. Hvis arbejdsgivere gør sit, så skal den ansatte samarbejde, siger Hasse Mortensen.
Samarbejde nødvendigt
Bygningsarbejderne er enige.
- Et ordentligt arbejdsmiljø kommer kun i kraft af samarbejde, siger Michael Rubin.
Hasse Mortensen vil ikke sætte navn på hverken bygherrer eller entreprenører, som har gjort fremskridt eller haft tilbagefald.
Bygherrer på Sluseholmen er SjælsøGruppen, JM Danmark og Nordicon. Hovedentreprenører er MT Højgaard, Pihl, Myhlenberg og KPC Byg. Samlet beskæftiges der i nærheden af 500 personer på byggepladserne på Sluseholmen.
I alt havde Arbejdstilsynet 10 tilsynsførende på Sluseholmen i løbet af torsdagen.