Dyrere slik og chokolade hjælper os på sund kurs
Klumme:
Når det snart bliver dyrere at købe cigaretter, fede fødevarer og søde sager, skal vi huske at tænke på, at de nye afgifter er en gave fra en ny modig regering, der tør give den hjælpende hånd, vi måske ikke vidste, vi havde brug for. Det mener Vibeke Lund.
Afgifter på fede fødevarer kan blive en håndsrækning til dem, der har svært ved at modstå gode, fede tilbud på fødevarer. (Foto: Colourbox) Graden af sundhed handler i stor udstrækning om graden af tilgængelighed. Det, der er meget af, spiser vi meget af. Så enkelt er det faktisk. Er vi omgivet af frugtkurve, grovbrød og kildevand, spiser vi mere frugt og drikker færre sodavand i løbet af en dag, end hvis vi så let som at klø os i nakken kan gribe en kold cola og en marsbar i farten.
Danskerne udmærker sig i en særlig sportsgren, der kan få os til at løbe langt efter knaldtilbud og billige fødevarer. Den hedder "spare, spare købmand".
Vi elsker kvantumsrabatter og vil hjertens gerne tro på, at vi sparer 47 kroner på at købe et helt kilo slik og får den ene plade chokolade forærende helt gratis, hvis vi køber tre på en gang.
Argumenterne holder ikke i byretten
Argumenterne om, hvorfor vi skal slå til, kører uafladeligt i vores tanker nede i supermarkedet – i den allerbedste mening, selvfølgelig. Og det selvom vi inderst inde godt ved, at vi hverken sparer det hele eller det halve, når vi køber stort ind til slikdepoterne. Tvært imod.
For når skuffer og skabe bugner af fede, søde sager, har vi øget tilgængeligheden og gjort det sværere for alle i familien at holde sund afstand til familieguf og labre larver i hverdagen. Den ene håndfuld tager den næste. Pludselig er posen tom, og så falder vi pladask for endnu et fantastisk tilbud.
En usund forretning
Min pointe er, at hvis danskerne i stor stil i fremtiden vælger at køre til Tyskland efter store mængder billige sodavand og slik, så er det i virkeligheden ikke for at spare penge. Så gør vi det for sportens og den indre sukkergris skyld.
Det ville på mange måder klæde os bedre at benytte lejligheden til at prøve kræfter med en helt ny disciplin, der kort fortalt går ud på at købe lidt, men godt - og ikke et minut før vi skal bruge det.
Brevkassen: Fisk og fiskeolier
Hej Vibeke
Jeg tager tre fiskeoliekapsler hver dag, fordi jeg ikke kan lide fisk og derfor ikke får andet end en sildemad til julefrokosten en gang om året. Er kapslerne nok?
Hilsen silden fra Odense
Kære sild fra Odense
Fisk er en vigtig kilde til især tre ting: protein, essentielle fedtsyrer og D-vitamin. Fisk er den eneste reelle kilde til D-vitamin via kosten, og fiskeoliekapsler indeholder ikke D-vitamin. Derfor bør du konsultere din læge og på baggrund af en blodprøve finde frem til en passende daglig dosis D-vitamintilskud.
Omkring halvdelen af den danske befolkning mangler D-vitamin uden at vide det. Gør alt, hvad du kan, for ikke at være en af dem.
PS: Hvis du kan lide sild til julefrokosten, hvorfor så ikke spise en sildemad hver dag?