Spis det gode fedt
Kend dit fedt. Fedt er andet end palmin og fritureolie. Læs om, hvilket fedt du skal undgå, og fedt du skal have for at kunne fungere.
Vi spiser alt for meget fedt, mener Inge Tetens, der er professor i ernæring hos Danmarks Tekniske Universitet. Der er dog nogle fedtstoffer, som vi har brug for - dem får vi blandt andet fra olivenolie. (Foto: Colourbox) Vi bliver bombarderet med, at vi spiser for meget fedt, og at vi skal skære ned på transfedt og mættet fedt. Men hvad betyder de forskellige former for fedt, og hvad er det for noget fedt, vi skal undgå?
- Man taler om to former for fedt - mættet og umættet fedt, forklarer Inge Tetens, der er professor i ernæring hos Danmarks Tekniske Universitet.
Overordnet gælder, at mættet fedt er det fedt, som bliver stift i køleskabet som smør og animalsk fedt. Umættet fedt er de olier, der forbliver flydende i køleskabet.
- Som hovedregel kan man sige, at jo mere flydende dit fedtstof er, desto bedre er det for din sundhed, forklarer Inge Tetens.
Transfedt er den store synder
Og så er der det grimme transfedt, som i den grad er usundt for vores helbred, fordi den sætter sig i vores krop og øger risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og forhøjet kolesterol.
Transfedt kan optræde naturligt i mejeriprodukter. Men de transfedtsyrer, som skal begrænses, er den type, som industrien danner ved forarbejdning af flydende olier.
I Danmark har vi en lovgivning på området, som sikrer, at vi ikke kan købe madvarer med for store mængder transfedtsyrer.
Fedt for at leve
Men selv om vi skal skære ned på fedtet, så skal vi også spise fedt for at leve. Her er det så, at det flydende fedt er det bedste at spise.
- Der er nogle fedtsyrer, som vi skal have. Det er de essentielle, og dem vi skal have via kosten, siger Inge Tetens og råder til, at man dagligt tænker over kvaliteten af det fedt, som er i de fødevarer, man køber.
- Først og fremmest skal vi skære ned på det mættede fedt, dernæst skal vi erstatte det med umættet fedt som for eksempel oliven- eller rapsolie.