Dit slik er fyldt med knogler og lus
Hver dansker spiser i gennemsnit 15 kilo slik om året, men hvad er det egentlig, du propper i munden, når du skal fredagshygge?
Det er så hyggeligt med fredagsslik. Men tænk over, hvor meget du spiser. Det er ikke lutter lagkage at læse ingredienslisten. (Foto: Colourbox) Når du stopper hovedet med dit favoritslik, spiser du faktisk, fedt, sukker, udtræk fra knogler og hud samt allergifremkaldende stoffer.
Forbrugerrådets testmedarbejder Gitte Sørensen har kigget nærmere på danskernes favoritslik og viser, hvad indholdet består af. Og visse dele er ikke for små børn.
Chokofanter består hovedsageligt af sukker, stivelse og fedt. Først langt nede på ingredienslisten dukker kakaopulver op. Derudover er der også gelatine, hvedemel og salt i chokofanterne samt emulgator, der er fremstillet på basis af vegetabilsk eller animalsk fedt.
Når du køber en pose slikferskner, får du kun en smule fersken for pengene, i form af fem procent ferskensaft af koncentrat. Ingredienslisten tæller blandt andet også gelatine, sukker, farve- og aromastoffer og citronsyre.
Saltlakrids giver for meget salt
Er du typen, som elsker saltlakrids, kan det godt være, at du skal stoppe med at spise, inden posen er tom. Forbrugerrådets test viser nemlig, at en lille pose med 100 gram indeholder cirka en femtedel af den mængde salt, en voksen maksimalt bør indtage i løbet af en dag.
Andre typer lakrids indeholder endda mere salt end lakridsspiralerne. Derudover indeholder lakridsspiralerne blandt andet hvedemel og majsstivelse.
Salte fisk indeholder fem procent ægte lakridsrodssaft. De indeholder også gelatine og salmiak, der indtaget i større doser kan trække kalk ud af knoglerne. Derfor er der regler for, hvor meget salmiak der må være i lakrids.
Lus og gelatine
Er du mere til vingummi og skum i slikskålen, spiser du lus, sukker og hud og knogler.
De lyserøde skumsvampe indeholder for eksempel gelatine, som fungerer som fortykkelsesmiddel og udvindes fra hud eller knogler fra svin eller okse, skriver Forbrugerrådet.
Det røde farvestof E120 eller carminer udvindes af rygskjoldet fra skjoldlusen dactylopius coccus og anvendes ofte i kosmetik og kan give allergiske reaktioner. Det er sandsynligvis små proteinrester fra insektet, allergikere reagerer på, skriver Forbrugerrådet.
Spejlæg er lavet af sukker og gelatine, som også bruges i blandt andet lim og kosmetik.