Brug dine kontakter og få et job

Du kan få adgang til job via dine kontakter og bekendtskaber. Men det er vigtigt at skabe sig et overblik over sine kontakter og bruge dem med omhu.

I jagten på et nyt job gælder det om at være åben over for alle muligheder og bruge sit netværk. (Foto: Colourbox)I jagten på et nyt job gælder det om at være åben over for alle muligheder og bruge sit netværk. (Foto: Colourbox)

Netværk, kontakter, bekendtskaber. Kært barn har mange navne, men vigtigst er, at du kan drage nytte af de mennesker du kender i din søgen efter job.

Netværksekspert Charlotte Junge forklarer, at ufaglærte faktisk mestrer at netværke mindst lige så godt som højtuddannede. Hvor højtuddannede melder sig ind i ledernetværk, så er ufaglærte meget bedre til at pleje de nære bekendtskaber.

- At netværke er bestemt ikke forbeholdt en bestemt erhvervsgruppe. Vi netværker alle, men det vigtigste er, at man kan systematisere sit netværk, når man søger nyt job, fortæller Charlotte Junge og fortsætter:

- Det er vigtigt at systematisere sine bekendtskaber, fordi det handler om at effektivisere sin jobsøgning, så man ikke bruger for meget tid på noget, som ikke fører til et job eller spilder andres tid.

Bed aldrig dine kontakter om at skaffe et job

Ifølge netværksekspert Charlotte Junge gælder det om at holde tungen lige i munden, når du bruger dine bekendtskaber til at søge job. Mange begår en fatal fejl ved at spørge bekendtskaberne, om de kan skaffe et job.

- Det er grænseoverskridende for den person, som bliver stillet det spørgsmål, fordi det er for meget ansvar at lægge på en bekendts skuldre, siger Charlotte Junge.

Som udgangspunkt vil folk gerne hjælpe, men de vil hjælpe med information og kontakter.

- Det vil sige, at du sagtens kan spørge Per nede fra fodboldklubben eller forældrebestyrelsen, om han ikke kender nummeret på lagerchefen, hvor han arbejder. Du kan bare ikke bede Per om at anbefale dig eller spørge sin chef om job, forklarer Charlotte Junge.

At lave en jobplan giver selvtillid

Det er hårdt for psyken at søge job. Der er måske ikke lige nogle jobopslag, som passer til dine kvalifikationer eller også får du afslag på afslag.

Det er her, at netværket kan komme i spil og være en hjælp i jobsøgningen, fordi man kan lave en nøje plan over, hvem man vil kontakte i morgen og dagen efter, mener netværkseksperten.

- Så kan det godt være, du får afslag, men du bevarer troen og selvtilliden, fordi du har en plan over, hvem du skal snakke med i morgen, siger Charlotte Junge og fortsætter:

- For der er så mange jobs i spil, som ikke er synlige på jobmarkedet. Derfor er netværk en ekstra dimension i jobsøgningen foruden selv at ringe til virksomheder eller møde personligt op.

Gode råd til systematisering af dit netværk

For at få mest muligt ud af sit netværk som jobsøgende, er det nødvendigt at systematisere sine kontakter.

1. Find dit mål
Spørg dig selv, hvad er dit mål?

2. Lav en liste over mulige virksomheder
Hvis målet er at få et job inden for et bestemt område, så lav en liste over, hvilke virksomheder der realistisk kunne opfylde det mål.

Find dernæst ud af, hvem i dit netværk, der kan hjælpe dig med at komme i kontakt med disse virksomheder.

3. Lav en liste over dine kontakter
Lav en komplet oversigt over dine kontakter og bekendte. Hav gerne ægtefællen og vennen til at hjælpe dig. Hvem kender du? Tænk i naboer, venner, familier, tidligere kollegaer, tidligere sportskammerater.

4: Udvælg tre-fire kontakter
Spørg dig selv, hvilke kontakter, der kan bygge en bro til dit mål. Udvælg tre-fire stykker og kontakt dem.

Læs mere på www.netvaerkvejentilmaalet.dk, som løbende bliver opdateret med gode råd, og husk på, at en erhvervsperson gennemsnitligt kender 400-500 personer. Så bare kom i gang med at netværke.