Arbejdsgiver må godt spørge til rygevaner og vægt

Ifølge 3Fs advokat er det diskriminerende, at chefer må spørge kommende medarbejdere om deres spise- og rygevaner. Men det er fuldt ud lovligt at spørge løs.

- Er du ryger? Dette spørgsmål kan man som jobsøgende sagtens blive stillet i en ansættelsessamtale. Det er fuldt ud lovligt for arbejdsgiveren at spørge. (Foto: Colourbox)- Er du ryger? Dette spørgsmål kan man som jobsøgende sagtens blive stillet i en ansættelsessamtale. Det er fuldt ud lovligt for arbejdsgiveren at spørge. (Foto: Colourbox)

Kommende medarbejdere hos JYSK skal helst være ikke-rygere, fordi virksomheden ønsker en sund arbejdsplads og færre syge ansatte.

Og det er fuldt lovligt for JYSK at foretrække ikke-rygere, fordi der ikke er lovgivning om diskrimination på rygerområdet.

Ifølge den danske diskriminationslovgivning må en arbejdsgiver ikke spørge om f.eks graviditet, religion eller seksuel orientering. Men en arbejdsgiver må gerne spørge om f.eks rygning og vægt- også selv om din vægt og rygning på ingen måde går ud over din arbejdsindsats eller giver dig flere sygedage.

- Det er diskriminerende at spørge om vægt eller rygning med mindre det har en direkte påvirkning på arbejdet. Desværre er der ikke så meget vi kan gøre ved det, fordi der ikke er lovgivning på området endnu, forklarer 3F's advokat Rune Asmussen.

Privatsag om man ryger i sin fritid

3F-advokaten vurderer, at arbejdsgiveren ikke kan bestemme, om man ryger i sin fritid. Derfor vil det blive svært at afskedige en medarbejder, der har løjet sig røgfri, hvis ellers han eller hun ikke ryger på arbejdet og ikke har sygedage, der er relateret til smøgerne som f.eks. rygerlunger eller lignende.

Men det er først muligt at kræve godtgørelse for usaglig afskedigelse efter henholdsvis ni måneder, hvis ens ansættelsesforhold er omfattet af hovedaftalen (det vil det typisk være, hvis man er omfattet af en overenskomst) eller 12 måneder, hvis ens ansættelsesforhold er omfattet af funktionærloven.

- Så indtil det tidspunkt kan arbejdsgiver afskedige uden fornuftig grund, såsom at man ryger cigaretter i sin fritid og evt. har løjet om dette til jobsamtalen, forklarer 3Fs advokat Rune Asmussen og fortsætter:

- Det er selvfølgelig problematisk, at arbejdsgiver finder ud af, at medarbejderen har løjet, men det er ikke værre at lyve om, at man ikke ryger i fritiden, end det er at lyve om, at man ikke spiller skak i fritiden.

Hvad mener du?

Kunne du finde på at lyve omkring vægt eller rygning for at få et job? Og er det iorden, at arbejdsgiveren spørger ind til de ting til en jobsamtale?

Deltag i debatten og skriv din kommentar i feltet efter artiklen.