Sådan øger du dine chancer for nyt arbejde
Er du ledig, gælder det om, at du bruger din ret til uddannelse. For jo mere uddannelse, du får, desto større chance har du på arbejdsmarkedet.
Et kursus- eller uddannelsesforløb kan være vejen til dit nye arbejde, hvis du er ledig. (Foto: Colourbox) Det er surt at miste arbejdet. Derfor gælder det om, at du benytter dig af dine rettigheder, så du hurtigt kan komme ind på arbejdsmarkedet igen. En god strategi kan være at gøre brug af retten til uddannelse som ledig.
- Det, vi hører, er, at uddannelse betyder noget. Ganske vist er arbejdsløsheden stor, og det er svært at finde arbejde. Men alt andet lige bliver du mere attraktiv og står stærkere på arbejdsmarkedet, fordi du får flere kompetencer, siger arbejdsmarkedspolitisk konsulent Mette Lyshøj, 3F.
Du bestemmer selv dine kurser
Allerede i opsigelsesperioden er der ifølge nogle overenskomster ret til to ugers kursus. Og i første arbejdsløshedsperiode er der seks uger, du kan bruge til uddannelse.
Har du nogle ønsker, skal du ikke lade dig styre af jobcenteret. Nogle jobcentre har nemlig fået det indtryk, at det er dem, der skal bestemme, hvad den ledige kan deltage i. Det er en misforståelse.
- Vores medlemmer har ret til selv at bestemme, hvilke kurser de mener er relevante, siger a-kassesekretær Grete Holm Nielsen.
Et hav af muligheder
Og der er masser af muligheder at vælge imellem. Bestemmer du dig til de seks ugers kursus, kan du vælge mellem forskellige AMU-kurser, enkeltfag på erhvervsuddannelserne og voksenuddannelse.
Du kan også beslutte dig til f.eks. at blive murer, gartner eller tømrer og komme ind under voksenlærlingeordningen. Vælger du et fag, hvor arbejdsløsheden ikke er stor, giver der gode muligheder for beskæftigelse.
Hvis du har været arbejdsløs i ni måneder eller mere, kan du også få tilbud om uddannelse på dagpenge, hvis det skønnes at være den korteste vej til arbejde. Og der er ingen begrænsning på, hvor længe uddannelsen må vare.
Opkvalificering giver selvtillid
Kurser og længere uddannelser giver ikke kun nye kundskaber. Det giver også selvtillid, hvilket er en væsentlig egenskab, når det nye job skal søges.
- Selvtillid får ofte også folk til at tænke lidt bredere. De kan pludselig se mulighederne. Et kursus kan være en smagsprøve og motivere til en anden uddannelse, når det gælder de ufaglærte. Men vi har også mange faglærte, som kan have glæde af at få en opkvalificering, siger Mette Lyshøj, arbejdsmarkedskonsulent 3F.
3F Lønforsikring betingelser
3F Lønforsikring betingelser