Nyt job: Det skal du have styr på
Glæden over at have scoret jobbet kan blive afløst af bitre sager mellem dig og arbejdsgiveren, hvis ikke papirerne er i orden. Se hvad du bør have på plads, når du starter på et nyt arbejde.
Hvad gør man, hvis chefen fyrer en, ligeså hurtigt som man fik jobbet? (Foto: Colourbox) Tillykke med jobbet. Efter en ansættelsessamtale fuld af god kemi og klare aftaler om løn, arbejdstid og opgaver har du og din nye arbejdsgiver givet hånd på et godt fremtidigt samarbejde.
Så langt så godt. Men hvad gør du, hvis samarbejdet alligevel ikke går så rosenrødt, og du ryger ud i kulden lige så hurtigt, som du kom ind?
Sagen er den, at din arbejdsgiver har ret til at bruge en hel måned på at skrive din ansættelseskontrakt, før du får den til underskrivelse. Og skulle det gå galt allerede inden, så kan du let komme på glatis, hvis ikke du har papir på noget som helst.
Her er tre gode råd til dig, der starter i et nyt job, fra Ellen K. Lykkegård, gruppeformand i Den Offentlige Gruppe, 3F.
3 gode råd til den nyansatte
1. Få chefen til at bekræfte din ansættelse
- Bed din chef om at skrive et ansættelsesbevis. Det kan du få på mail, på skrift eller på sms. Hvis I siden bliver uenige om arbejdsopgaver eller samarbejdet, så har du et bevis på, at du er ansat. Du kan også prøve at bede om, at der står den løn, I har aftalt.
2. Tillidsrepræsentanten er der for din skyld
- Det er dem, der har retten til at være bussemænd og tage fat i arbejdsgiveren. Og så kan du få at vide, om du får din kontrakt fra lønkontoret, eller om det er din nærmeste arbejdsleder, der flikker den sammen på køkkenbordet. Er der ikke en tillidsrepræsentant, så tag fat i kollegaen eller ring til din lokale afdeling i fagforeningen.
3. Spørg efter personalemappen
- Ofte kan du selv finde ud af, hvordan proceduren omkring din ansættelse foregår. Mange steder findes der personalemapper eller håndbøger, der beskriver politikkerne på arbejdspladsen. Er det en arbejdsplads, der har intranet, kan det også være, at du kan søge viden der.