3F: Stop overgreb i Honduras

Konflikten skærpes i Honduras, hvor hundredvis af demonstranter er blevet interneret på stadion af militæret.

Hundredvis af demonstranter er blevet anholdt i Honduras og flere er såret af skud under de seneste dages uro. (Foto: Los Necios)Hundredvis af demonstranter er blevet anholdt i Honduras og flere er såret af skud under de seneste dages uro. (Foto: Los Necios)

Honduras' præsident Manuel Zelaya dukkede mandag uventet op i landets hovedstad, Tegucigalpa, efter tre måneder i eksil.

Siden har titusinder demonstreret for hans tilbagevenden til præsidentposten. Politi og militær har slået hårdt ned på demonstrationerne. Mindst 10 er blevet såret af skud, heraf to alvorligt, lyder det fra modstandsbevægelsen. Deres skæbne er endnu uvis. Protester i hovedstadens fattige kvarterer er ligeledes blevet slået ned af myndighederne.

Militæret har afspærret området omkring den brasilianske ambassade og slukket for vand og el på ambassaden. De samme metoder er taget i brug mod fagforbundet for drikkevarearbejdere Stibys' hovedkvarter. Stibys er en af 3F's samarbejdspartnere i Honduras og er tidligere blevet ramt af bomber efter kuppet.

Der var udgangsforbud tirsdag, så arbejdspladser over hele Honduras lå stille. Alligevel gik tusinder på gaden for at kræve den folkevalgte præsident tilbage.

Minder om Chile

Flere kilder melder om, at mindst 1.000 demonstranter blev arresteret tirsdag og interneret på et stadion i Tegucigalpa.
3F kræver øjeblikkelig frigivelse af fangerne.

- Der er klare, ubehagelige paralleller til kuppet i Chile i 1973. Her blev folk stuvet sammen på stadions og mange blev dræbt. Omverden må kræve, at kupmagerne træder tilbage, før det ender i et blodbad. Borgerne i Honduras har krav på at få deres demokratiske rettigheder tilbage, siger Steen Andersen, næstformand i 3F.

Militæret i Honduras har angrebet tv-stationen Canal 36 og ødelagt dens sendere, fordi den havde dækket Zelayas tilbagevenden. Adskillige journalister er blevet arresteret. De facto-præsidenten Robert Micheletti taler i den forbindelse om ”medieterrorisme.”

Flere demonstrationer i dag

- Kupmagerne virker desperate. Det er en ekstrem farlig situation, ikke mindst for de fagforeninger, der går forrest i kampen for demokratiske tilstande, vurderer Steen Andersen.

Mandag meddelte Robert Micheletti, at han vil tale med Manuel Zelaya – på betingelse af, at præsidenten anerkender et planlagt valg i november og lader sig retsforfølge.

Der er indkaldt til flere demonstrationer for Zelayas tilbagevenden onsdag på trods af fortsat udgangsforbud. Modstandsbevægelsen mod kuppet i Honduras opfordrer i en udtalelse verdenssamfundet til at gå fra erklæringer til handling for at beskytte menneskerettighederne og oprette en dialog i landet. Flere af de fagforeninger, 3F samarbejder med i Honduras, er en aktiv del af modstandsbevægelsen.