V og K splittet om valg i Honduras
Omstridt valg bliver gennemført i Honduras søndag trods protester fra omverden. Per Stig Møller og Venstres udviklingsordfører er uenige om at sende valgobservatører.
Kup i HondurasMassiv undertrykkelse af menneskerettighederne har været hverdag i Honduras siden 28. juni. Søndag gennemføres et omstridt valg i det mellemamerikanske land. (Foto: Privat) Kup-regeringen i Honduras gennemfører søndag et omstridt præsidentvalg på trods af boykot og protester fra store dele af det internationale samfund.
Organisationen af Amerikanske Stater anerkender ikke valget og sender ikke valgobservatører. USA sender observatører, men beslutter først efter søndag om valget anerkendes.
Hverken Danmark eller EU sender valgobservatører. Den danske regering har ikke taget stilling til, om valget anerkendes af Danmark:
- En endelig dansk stillingtagen til anerkendelse af valget den 29. november vil afhænge af den videre udvikling. Situationen følges i tæt dialog med de øvrige EU-partnere, siger Per Stig Møller til Nyhedsbrevet 3F.
Ministeren håber at en international indsats kan hjælpe til at genetablere demokrati i Honduras.
- Danmark vil gennem EU arbejde for, at der opretholdes et stærkt pres på de facto-regeringen - og at der fortsat udtrykkes aktivt støtte til de regionale tiltag for at løse krisen, forklarer Per Stig Møller.
Liberale støtter valg
Andre kræfter er mere positivt stemt over for valget: Organisationen Liberal International, der huser partierne Venstre og Det Radikale Venstre, har netop indsat Honduras' kup-præsident Roberto Micheletti som en af sine næstformænd – på linje med blandt andre danske Lars Løkke Rasmussen og Niels Helveg Petersen. Foreningen støtter helhjertet op om en anerkendelse af valget søndag og sender sine egne valgobservatører.
Venstres udviklingsordfører, Karsten Lauritzen, deltog i organisationens årlige konference. Han mener i modsætning til Per Stig Møller ikke, at der er noget galt i at sende observatører til valget trods den internationale kritik.
- Vi sender jo også valgobservatører til Hviderusland, forklarer Karsten Lauritzen over for ulandsnyt.dk.
Kandidater trækker sig
Modstandsbevægelsen i Honduras og en række fagforeninger, som 3F samarbejder med i landet, boykotter valget og opfordrer det internationale samfund til at gøre det samme.
De seneste uger har en lang række kandidater trukket sig fra valget i protest mod de udemokratiske vilkår, senest den liberale vicepræsidentkandidat, Margarita Elvir. En række kandidater fra venstrefløjen og socialdemokratiske PINU har ligeledes trukket sig. Udover præsidentposten, er der valg til Kongressen og locale byråd.
Torsdag afviste Højesteret i Honduras endeligt at genindsætte den folkevalgte præsident manuel Zelaya, der blev væltet ved et kup den 28. juni.