Danske havnearbejdere til Honduras
Militæret i Honduras sætter ind med massive overgreb mod fagbevægelsen. Danske havnearbejdere vil forsøge at komme ind og støtte deres kolleger.
Militæret i Honduras har afsat landets præsident ved et kup, som hele verden fordømmer. Kampen om magten fortsætter i Honduras, efter at militæret søndag afsatte landets præsident, Melvin Zelaya, ved at kup.
Landets tre faglige landsorganisationer har annonceret generalstrejke på ubestemt tid og tusinder har demonstreret i landets største byer. Drikkevarearbejdernes forbund, Stibys meddeler, at to fagligt aktive er blevet dræbt af militæret og 25 såret, da folkelige demonstrationer blev angrebet med skarpe skud.
Kuppet får nu danske havnearbejdere til at optrappe solidariteten med kolleger i Honduras. Den 12. Juli tager Ole Nors, bestyrelsesmedlem i Havnearbejdernes Landsklub, til Mellemamerika for at støtte havnearbejdere i Honduras.
- Vi kan ikke få kontakt med vores samarbejdspartnere, og vi frygter for deres liv. Derfor rejser jeg nu til Honduras. Jeg vil observere og fortælle om forholdene og høre, hvordan vores kolleger bedst kan hjælpes i den nuværende situation, fortæller Ole Nors.
I 80'erne var Honduras' militær kendt for at anvende tortur og forsvindingsmetoder over for de aktive fra folkelige bevægelser.
Medier og grænser lukket
Omfanget af militærets overgreb er endnu ukendt uden for Honduras.
- Der cirkulerer vedholdende rygter om, at der er udstedt arrestordre mod 600 af lederne fra fagbevægelsen. Fem demonstranter fra energiarbejdernes fagforening blev arresteret under urolighederne. Samlet menes 30 ledere af folkelige bevægelser at være i hærens eller politiets varetægt, fortæller Jesper Nielsen, international konsulent i 3F.
Landets uafhængige radiostationer er blevet lukket, ligesom CNN på spansk og den alternative tv-kanal, Telesur, er blevet fjernet fra kanaludvalget. Flere journalister er blevet arresteret.
Nicaragua har lukket grænserne til Honduras, mens det i Guatemala er folkelige organisationer, der blokerer grænseovergangene. Hele Latinamerika, USA og EU har fordømt militærkuppet, ligesom den globale sammenslutning af LO'er, Ituc, og det internationale transportarbejderforbund har udsendt skarpe protester.
Melvin Zelaya blev væltet, da han igangsatte en vejledende folkeafstemning, der skulle fortælle, hvorvidt befolkningen ønskede en afstemning om at nedsætte en ny grundlovsgivende forsamling i Honduras.