Honduras på vej mod demokrati
Politisk aftale på plads efter fire måneders undertrykkelse i Honduras. 3F opfordrer til retsopgør med de ansvarlige for blodigt statskup.
Kup i Honduras125 dages modstand mod statskuppet i Honduras ser ud til at bære frugt. (Foto: Privat) Honduras' præsident, Manuel Zelaya, ser ud til at blive genindsat efter fire måneders diktatur.
Fredag blev præsidenten og kupmagerne enige om en politisk aftale under hårdt pres fra USA's udenrigsminister Hillary Clinton. Aftalen betyder, at landets kongres genindsætter præsidenten efter at have hørt Højesteret, og at der etableres en ”forsoningsregering” frem til valget den 29. november.
Manuel Zelaya afstår fra at gennemføre skridt mod en ny grundlov, som var den direkte årsag til kuppet. Kongressen i Honduras har dog endnu ikke gensindsat Zelaya. Valget, der er sat til den 29. november, bliver nu formentlig anerkendt af det internationale samfund.
En folkelig sejr
Zelaya sagde til Radio Globo og Canal 36, at han er tilfreds med aftalen, som han ser son et ”symbol på fred.” Statskuppet har kostet adskillige mennesker livet, og de basale menneskerettigheder har været suspenderet. Den valgte præsident sidder dog stadig på den brasilianske ambassade i hovedstaden Tegucigalpa, og venter på Kongressens endelige bekræftelse af aftalen.
Modstandsbevægelsen mod kuppet udtrykker glæde over den folkelige sejr mod diktaturet, og opfordrer til, at der bliver lagt et internationalt pres, der sikrer, at aftalen bliver overholdt. Fronten udtaler samtidig, at den ser det som en demokratisk ret at gennemføre ændringer i forfatningen, hvis folket ønsker det.
Faglig leder stiller op
3F har støttet modstandsbevægelsen i Honduras og de fagforeninger, der er med, siden kuppet den 28. juni. Forbundet håber, at der kommer et opgør med de kræfter, der stod bag kuppet.
- Der er grund til at vi sender vores lykønskninger til de folk, der med risiko for eget liv stædigt fortsatte – og fortsætter - kampen for demokratiet i Honduras. Forhåbentlig bliver der igangsat en juridisk proces så de ansvarlige bag forbrydelserne ikke slipper ustraffet, siger Jesper Nielsen fra 3F Solidaritet og Udviklingsbistand.
En af kandidaterne til valget bliver sandsynligvis Carlos Reyes, der er formand for bryggeriarbejdernes forbund, Stibys og stiller op på en uafhængig liste. Han er en af de ledende kræfter i modstandsbevægelsen.
- Vi må gøre vores til at presse på for, at den politiske undertrykkelse nu stopper, og at politikere som Manuel Zelaya og Carlos Reyes ikke behøver frygte for deres liv, siger Jesper Nielsen