Fagligt aktive i skudlinjen i Honduras

Efter statskuppet er Honduras blevet et af de farligste lande for fagligt aktive. Den internationale fagbevægelse protesterer kraftigt.

Kup i HondurasHonduras er blevet et farligt land for fagligt aktive efter kuppet i 2009. Tolv blev dræbt sidste år. ((Foto: Privatperson i Honduras).)Kup i HondurasHonduras er blevet et farligt land for fagligt aktive efter kuppet i 2009. Tolv blev dræbt sidste år. ((Foto: Privatperson i Honduras).)

Statskuppet i Honduras har gjort det mellemamerikanske land Honduras til et af de farligste steder på kloden at være fagligt aktive.

I 2009 blev tolv fagligt aktive arbejdere slået ihjel i Honduras, ifølge den årlige rapport om krænkelser af arbejderes rettigheder, udsendt. internationale faglige organisation, ITUC. Dermed overgås Honduras kun af to andre lande – begge latinamerikanske lande: Guatemala, hvor 16 tillidsfolk er blevet myrdet, og Colombia, hvor 48 blev slået ihjel sidste år. Overgrebene i Honduras er fortsat i 2010:

Porfirio Ponce, næstformand for drikkevarearbejdernes fagforbund, Stibys, der er aktive i modstandskampen mod kuppet, er flere gange blevet truet på livet på grund af sit faglige og politiske arbejde.

Den 10. Juni blev hans svoger dræbt og hans søster og far hårdt såret af i alt 42 skud. Stibys betragter mordet som politisk motiveret. To dage senere blev generalsekretæren for landsorganisationen CUTH, José Luis Baquedano, beskudt, mens han kørte med sin datter og tre børnebørn. Alle fem slap uskadt.

Overfald på fagforening

I maj blev Stibys' kontor i byen San Pedro Sula angrebet af bevæbnede personer, der skød og sårede bestyrelsesmedlem Douglas Gomez. Telefonlinjerne var blevet lukket lige inden, så det var svært at tilkalde hjælp.

3F har støttet Stibys' faglige arbejde i en årrække.

Overfaldene har fået Ituc til at protestere kraftigt over for Honduras' regering i to breve. Den globale sammenslutning kalder situationen i Honduras ”dybt bekymrende,” og vurderer at det er forbundet med stor risiko at være faglig leder eller medlem af modstandsbevægelsen i landet.

- Det er helt essentielt, at lov og orden etableres med respekt for fundamentale rettigheder for folk og arbejdere. Der er brug for en social dialog, der inkluderer fagforeninger og folkelige bevægelser, siger Ituc's generalsekretær, Guy Ryder.