- Støt vores kamp for demokrati
Interview: Modstanden mod kuppet i Honduras handler om menneskerettigheder. Omverden må forlange, at den afsatte præsident bliver genindsat, siger Erasto Reyes fra demokratibevægelsen. Han gæster Danmark i disse dage.
- Kampen handler ikke om Chavez eller andre enkeltpersoner, men om demokrati, siger Erasto Reyes (th). Han får støtte af 3F's næstformand, Steen Andersen. (Foto: Søren Zeuth) Kampen for demokrati i Honduras er lige nu inde i en afgørende fase.
Løsningen er en ny vej for det fattige land, mener Erasto Reyes, der er faglig rådgiver og en del af modstandsbevægelsen mod kuppet i Honduras. I disse dage besøger han Danmark for at samle støtte.
- Folk tror ikke længere på de politikere og den økonomiske elite, der har siddet på magten i årtier og undertrykker basale menneskerettigheder. I modstandsbevægelsen kræver vi at konflikten løses med valget af en forsamling, der kan skrive en ny grundlov for Honduras, siger Erasto Reyes.
80 procent af befolkningen i Honduras er fattig, og 36 procent lever for under en euro om dagen.
- Vi ønsker et opgør med en samfundsmodel, der fastholder folk i fattigdom og nød, forklarer Erasto Reyes.
Han håber på en snarlig sejr til tilhængerne af demokrati, men er ikke overbevist om, at kupmagerne i Honduras har til sinds at kaste håndklædet i ringen. Senest har fagforeningslederen Juan Barahona fra modstandsbevægelsen forladt forhandlingerne om en løsning af den politiske konflikt. Det sker i protest mod at Zelaya som en del af aftalen skal afstå fra at gå videre med grundlovsændringer. 15. oktober er sat som deadline for en løsning, hvis præsidentvalget sidst i november skal kunne anerkendes.
Gik i dialog med fattige
De facto-regeringen har i talrige udtalelser begrundet kuppet med, at den folkevalgte præsident, Manuel Zelaya, brød grundloven for at kunne sidde længere i embedet, og med at han var tæt allieret med Venezuelas venstreorienterede præsident, Hugo Chavez.
- Begge del er bortforklaringer. Årsagen til kuppet er, at Zelaya gik i dialog med de fattiges bevægelser og hævede mindstelønnen med 60 procent. Kritikerne kalder det populisme, men for arbejderne betyder det mere ris og flere bønner at spise. Det kunne landets rige elite ikke acceptere, vurderer Erasto Reyes, der er faglig rådgiver for fire landsdækkende fagforeninger.
Han understreger, at modstandskampen ikke er en kamp for eller imod Zelaya, men for demokrati.
- Vi er ikke en samling Zelaya-tilhængere. Vi er forkæmpere for demokrati. Men tilbagevenden til demokrati betyder konkret, at Zelaya kan genindtage sin plads og gøre sin periode som præsident færdig, hvorefter han kan gå af.
Fagbevægelsen har en hovedrolle
Fagbevægelsen spiller en helt central rolle i den kamp mod statskuppet, der nu har varet 109 dage i Honduras.
- Det er fagforeningerne, der får folk på gaden og koordinerer modstandsfrontens protester. Bevægelsen forener, arbejdere, indianere, bønder, unge, kvinder og mange andre. Det er kulminationen på de seneste års social kamp i Honduras, fortæller Erasto Reyes.
Han er blevet tvunget til et liv i skjul, da han som ledende medlem af modstandsbevægelsen kæmper med livet som indsats. Efter statskuppet er tolv fagligt aktive blevet slået ihjel.
Erasto Reyes opfordrer alle landes regeringer til at fordømme statskuppet i Honduras og støtte kampen for demokrati.
Han håber blandt andet, at EU vil ophæve de begunstigede handelsaftaler, der er indgået med Honduras og betinget af, at landet overholder menneskerettighederne.
Under besøget i Danmark er han blevet lovet støtte af 3F:
- Vi støtter fuldt ud kampen for demokrati i Honduras, og ønsker at regering og civilsamfund åbent tager afstand fra kuppet. Vi vil arbejde på, at der kommer en dansk delegation til landet for at undersøge brud på menneskerettighederne og lægge pres på styret.