Ny præsident møder kritik i Honduras
Få lande anerkender Honduras' nye præsident. 3F opfordrer til forsvar for menneskerettighederne i det uroplagede land.
Kup i HondurasMange modstandere af kuppet i Honduras anerkender ikke landets nye præsident. ((Foto: Privatperson i Honduras).) Honduras har formelt fået ny præsident. Den konservative Porfirio Lobo, blev indsat den 27. januar.
Der er dog kun få lande, der anerkender Lobo som landets nye leder. EU's formandsland, Spanien, meddelte, at landet ikke ville deltage i indsættelsesceremonien, fordi der var tale om en fortsættelse af statskuppet den 28. juni sidste år. Tusinder af mennesker demonstrerede mod Lobos indsættelse og hyldede Zelaya i hovedstaden Tegucigalpa.
Den nyligt udnævnte leder har dog også sejre på kontoen. Den afsatte præsident Zelaya, har dog samtidig forladt landet efter aftale med Lobo og erklæret, at han håber på forsoning og demokrati i Honduras.
Den nye præsident har indført amnesti for alle involverede i det blodige statskup, og det har medført hård kritik fra en række lande og menneskeretsorganisationer. I midten af januar udnævnte Honduras' kongres kupmageren Roberto Micheletti til livsvarigt medlem af kongressen. Michelletti var de facto-præsident indtil den 27. Januar.
3F: Amnesti et negativt signal
3F samarbejder med en række fagforeninger i Honduras og ønsker at fastholde presset for respekt for menneskerettigheder i landet
- Vi må kræve, at klapjagten på politisk og fagligt aktive ophører, og at de mange angreb på ytringsfriheden stopper. Det er et meget negativt signal, at de forbrydere, der står bag kuppet, får amnesti, siger Jesper Nielsen, international konsulent i 3F.
Han er bekymret for, at kupmagernes resultater i Honduras kan være med til at skræmme mennesker og organisationer, der arbejder for sociale forandringer i andre lande i Latinamerika, hvor militæret traditionelt gerne griber ind over for politiske modstandere.
3F anser ikke valget af Lobo som demokratisk. Forbundet vil fortsætte sin støtte til demokratiske kræfter i Honduras gennem det danske Honduras-netværk og gennem udviklingsprojekter i landet.
Opfordrer EU til sanktioner
En række internationale menneskeretsorganisationer og ngo'er har opfordret EU til at fortsætte sine sanktioner mod Honduras under den nye politiske ledelse. Hverken EU eller den danske regering har dog endnu meldt klart ud på spørgsmålet. USA's ambassadør har over for Porfirio Lobo tilkendegivet, at landet vil normalisere forholdet til Honduras. Modstandsbevægelsen mod kuppet i Honduras anerkender ikke den nye præsident.
Flere end 30 politisk aktive menes dræbt alene på grund af deres modstand mod kuppet. Den Interamerikanske Menneskerettighedskommission konkluderer i en ny rapport, at myndighederne i Honduras har gjort sig skyldige i mangfoldige og grove overtrædelser af menneskerettighederne siden kuppet.