Svindel og amnesti i Honduras

Danmark har har hverken anerkendt eller afvist ny præsident i Honduras . Mord og undertrykkelse af menneskeretsforkæmpere fortsætter.

Overgreb mod oppositionen fortsætter efter valget i Honduras. (Foto: Privat)Overgreb mod oppositionen fortsætter efter valget i Honduras. (Foto: Privat)

Statskuppet i Honduras den 28. juni sidste år kaster stadig lange skygger over det fattige land.

Den konservative Porfirio Lobo blev valgt til landets nye præsident i november ved et valg, som store dele af verden ikke anerkender og som blev boykottet af en lang række fagforeninger, partier og bevægelser.
Lobo forsøger nu at vinde anerkendelse hos andre lande i Latinamerika, inden han skal indsættes den 27. januar. USA's regering har anerkendt valgets resultat.

EU og Danmark har endnu ikke anerkendt den nye præsident, men kalder alligevel valget “et vigtigt skridt i at løse konflikten i Honduras.” Det bekymrer Ole Nors fra 3F Havnearbejdernes Landsklub. Han har i flere år været aktiv i 3F's solidaritetsarbejde med Honduras.

- Det vil være en katastrofe, hvis Danmark og EU anerkender en regering, der reelt sidder på magten på grund af et statskup. Til gengæld er der al mulig grund til at støtte op om de demokratiske kræfter, der kæmper for menneskerettighederne i landet med livet som indsats, siger Ole Nors.

Han forsikrer, at både havnearbejderne og 3F også i den kommende tid vil støtte kampen for demokrati i Honduras. 3F er en del af et dansk ngo-netværk, der samarbejder om støtte til demokrati i Honduras. 3F's delegation i Honduras konkluderer, at valget i november var præget af svindel med henblik på fusk med stemmeprocenten.

Mord på aktivist

Modstandsbevægelsen oplyser, at demokratiforkæmpere stadig mister livet i Honduras. Senest blev den 22-årige musiker Renán Fajado, myrdet af formodede dødspatruljer med tilknytning til landets regering. Fajado har været med til at producerer modstandsbevægelsens musik. Mindst 30 medlemmer af modstandsbevægelsen er blevet myrdet siden kuppet, og adskillige folkelige ledere er tvunget under jorden.

Statsadvokaten i landet har besluttet at retsforfølge hærledelsen i Honduras. Samtidig arbejder Kongressen på en generel amnesty for forbrydelser begået under kuppet.

Den nye regering annoncerede i sidste uge, at den vil trække Honduras fra det latinamerikanske samarbejde, Alba, med lande som Bolivia og Venezuela. Det var den kupramte præsident, Manuel Zelaya, der tilsluttede landet Alba. Siden har tusinder af fattige blandt andet fået hjælp til øjenoperationer med hjælp fra læger fra andre Alba-lande. Zelaya befinder sig stadig i eksil på Brasiliens ambassade i hovedstaden Tegucigalpa.