Faglig aktion mod kupmagere i Honduras
Faglige organisationer i Honduras aktionerer i disse dage i protest mod statskuppet. Det internationale samfund må støtte op, mener 3F.
Faglige organisationer i Honduras aktionerer i disse dage i protest mod statskuppet. (Arkivfoto) Uroen fortsætter i mellemamerikanske Honduras. Tre faglige landsorganisationer har fundet fælles fodslag og prøver at sætte landet i stå i 48 timer. Broer, veje, grænseovergange og offentlige bygninger besættes for at markere utilfredsheden med styret.
3F: Regering skal mærke fordømmelsen
Siden statskuppet for knap tre uger siden, er der meldt om flere overgreb mod fagligt aktive, journalister og civile. Blandt andet har militæret tyet til vold mod kvindebevægelsen. Det skete ved en demonstration mod en nyudnævnt regeringsvenlig direktør for Det Nationale Kvindeinstitut, INAM.
Ifølge international konsulent i 3F, Jesper Nielsen, er det vigtigt at regeringen i Honduras mærker verdenssamfundets fordømmelse af kuppet.
- Vi skal blive ved med at lægge pres på vores regeringer og institutioner for at fordømme Michelettis regering og støtte op om den folkelige modstand, siger Jesper Nielsen.
Ultimatum før forhandlinger
For at dæmme op for de mange demonstrationer og den generelle uro er et udgangsforbud blevet genindført. Og 'de facto' præsident Micheletti har sågar tilbudt at gå af med kommentaren "...jeg understreger, at det bliver uden, at Zelaya vender tilbage." Han henviser til den kuppede, borgerlig-liberale præsident, der er i eksil i Costa Rica.
Her er et møde planlagt i weekenden, hvor kupmagerne og den landsforviste præsident skal mægle om situationen i landet. Men Zelaya har på et pressemøde i Nicaragua allerede sendt et ultimatum i Michelettis retning.
- Hvis ikke regeringen retter sig efter de internationale institutioners krav, kan forhandlingerne i Costa Rica ikke fortsætte, og vi må anvende andre midler, siger Manuel Zelaya ifølge landarbejdernetværket Cosibah.