Ulovlige østfirmaer undgår politiets bøder

Tre ud af fire ulovlige firmaer får aldrig en bøde, selvom de bliver afsløret af myndighederne. Politikere vil stramme op.

Daværende minister Lene Espersen (K) fik sin villa i Dragør til 5,7 millioner renoveret af et ulovligt polsk firma. Men det er ofte en gratis omgang. Tre ud af fire ulovlige firmaer har ikke fået en bøde, selvom de er blevet pågrebet af myndighederne. (Arkivfoto.)Daværende minister Lene Espersen (K) fik sin villa i Dragør til 5,7 millioner renoveret af et ulovligt polsk firma. Men det er ofte en gratis omgang. Tre ud af fire ulovlige firmaer har ikke fået en bøde, selvom de er blevet pågrebet af myndighederne. (Arkivfoto.)

Langt de fleste sager mod ulovlige firmaer fra Østeuropa falder på gulvet.

Selvom de ulovlige bliver afsløret, får de sjældent en bøde. På to år har Arbejdstilsynet afsløret 462 firmaer i at arbejde ulovligt i Danmark. Færre end hvert fjerde firma har fået en bøde af politiet, afslører en ny rapport om social dumping.

- Vi skal sørge for, at det har konsekvenser at snyde. Det havde det ikke under den tidligere regering. Men det her er nøglen til, at der bliver betalt skat, så det skal tages seriøst, mener Ane Halsboe-Larsen, Socialdemokraternes ordfører for social dumping.

Firmaer fra Østeuropa arbejder ulovligt i Danmark i stor stil, fordi de kan slippe for dansk løn og skat, når de arbejder under radaren.

- Det står skidt til. For Arbejdstilsynet sender jo ikke sagerne til politiet for sjov, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten.

Sagerne ryger på gulvet, selvom det er Arbejdstilsynet, der har efterforsket sagerne og blot afleverer dem til politiet, der formelt skal udstede bøden.

Smutter væk

Både Socialdemokraterne og Enhedslisten vil give Arbejdstilsynet ret til at skrive bøderne ud med det samme, når de opdager ulovlige firmaer. I stedet for at sagen skal forbi politiet. Det er åndssvagt dobbeltarbejde, lyder kritikken.

- Det er åbenbart et stort problem for politiet at få fat i synderen, inden han er forduftet over alle bjerge. Derfor er det vigtigt, at Arbejdstilsynet får lov til at udstede administrative bøder på stedet, mener Finn Sørensen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er i disse dage leder af forhandlinger mellem regeringen og Enhedslisten om en ny pakke, der skal stramme op over for social dumping fra Østeuropa.

Ministeren har ikke villet lave interview om sagen til Fagbladet 3F. Men hendes partifælle Ane Halsboe-Larsen mener også, at tilsynet skal kunne udstede bøderne med det samme:

- Så firmaerne ikke når at smutte, inden politiet kommer, siger Ane Halsboe-Larsen.

EU i vejen

I dag koster det 10.000 kroner i bøde at bryde loven. Finn Sørensen mener, at bøderne skal sættes i vejret. Og tilsynet skal have ret til at stoppe rengøringsvognen og arbejdet på byggepladsen

Men det vil være i strid med EU's regler, mener embedsmændene bag rapporten.

- Det skal vi ikke bare tage for gode varer, siger Finn Sørensen.

Danmark kan sagtens kan indføre indgrebet, så længe det ikke er et kendt forbud i EF-domstolen, mener han.