Hver anden kommune accepterer løndumping

Politikere vil have kommunerne til at sikre dansk løn på offentlige opgaver.

Arbejdstilsynet afslørede i sidste uge for anden gang ulovlige udlændinge på arbejde på Gladsaxe Rådhus. Der er store problemer med løndumping på de offentlige opgaver, dokumenterer ny rapport.Arbejdstilsynet afslørede i sidste uge for anden gang ulovlige udlændinge på arbejde på Gladsaxe Rådhus. Der er store problemer med løndumping på de offentlige opgaver, dokumenterer ny rapport.

Når skoler og børnehaver skal gøres rent, er det kun hver anden kommune, der stiller krav om dansk løn til rengøringsansatte i de firmaer, der udfører arbejdet.

Og når håndværkere skal pudse facaden på rådhuset, accepterer 39 kommuner løndumping. Det afslører en ny rapport om løndumping fra et udvalg under beskæftigelsesministeriet.

Det ryster Socialdemokraterne og Enhedslisten, der lige nu forhandler om en aftalen, der skal bekæmpe social dumping.

- Det hører ikke hjemme at bruge danske skattekroner på løndumping, siger Ane Halsboe-Larsen, der er Socialdemokraternes ordfører for social dumping.

Rygende pistol

Fagbladet 3F har afsløret slavelignende vilkår blandt rumænske rengøringsansatte på offentlige skoler i Nordsjælland.

- Vi ser for mange kommuner, der ikke kan få det billigt nok. De hyrer danske og udenlandske firmaer, der blæser på dansk løn, siger Finn Sørensen fra Enhedslisten.

Embedsmændene bag rapporten slår fast, at det vil medføre"betydelige offentlige merudgifter", hvis kommunerne skal sørge for, at der er dansk løn på deres arbejde. Hvor mange penge det drejer sig om, fremgår dog ikke af rapporten.

- Det er en rygende pistol. Det er en tilståelse af, at det bliver dyrt, fordi mange kommuner i dag bruger firmaer, der dumper lønnen, mener Finn Sørensen.

Ny aftale på vej

I disse dage forhandler regeringen med Enhedslisten om en ekstra pakke til at stramme indsatsen mod social dumping. Den skal følge op på den indsats, de samme parter blev enige om sidste år.

Finn Sørensen mener, at loven skal ændres, så kommunerne skal indføre krav om dansk løn. De såkaldte arbejdsklausuler, som staten i dag har pligt til at kræve i deres opgaver.

Det er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der sidder for bordenden i forhandlingerne. Hun har ikke ønsket at fortælle om sin holdning i sagen.

Ane Halsboe-Larsen (S) vil ikke svare på, om hun vil tvinge kommunerne til at indføre de såkaldte arbejdsklausuler. Eller om kommunerne skal indføre kravene frivilligt.

- Men vi er nødt til at blive skarpere på det her, siger hun.