Markant stigning i sager om tvangsarbejde

Den beskidte rengøring: Antallet er sager om menneskehandel til tvangsarbejde er steget voldsomt i 2012. Stigningen skyldes øget opmærksomhed om tvangsarbejde og social dumping, lyder vurderingen fra Center Mod Menneskehandel.

Vasile og Natalia Stoica fra Rumænien gjorde rent på skoler og i børnehaver i op mod 19 timer i døgnet uden at få nogen penge for det. (Foto: Petrut Calinescu)Vasile og Natalia Stoica fra Rumænien gjorde rent på skoler og i børnehaver i op mod 19 timer i døgnet uden at få nogen penge for det. (Foto: Petrut Calinescu)

Antallet af sager om tvangsarbejde er femdoblet alene på et år. I år har der allerede været 16 konkrete sager, hvor myndighederne har vurderet, at personer er blevet handlet til tvangsarbejde. I hele 2011 var der kun tre sager i alt.

Den store stigning i antallet af sager om tvangsarbejde skyldes, at der er kommet større fokus på, at menneskehandel ikke kun sker til prostitutionsbranchen, men også til tvangsarbejde i forskellige ufaglærte fag.

- Vores samarbejdspartnere i politiet, hos SKAT og Arbejdstilsynet og i fagforeninger er blevet langt mere opmærksomme på, at der i de groveste sager kan være tale om tvangsarbejde, når de møder personer, som bliver udnyttet på arbejdspladserne, siger konsulent i Center Mod Menneskehandel Martine Grassov.

Familie ofre for menneskehandel

En af de sager, som i år har været med til at skabe øget opmærksomhed om tvangsarbejde, er familien Stoica fra Rumænien, som boede i en kælder i Helsingør uden varme og strøm, hvor rotterne løb henover dem om natten. Familien Stoica på fire personer har tidligere fortalt i Fagbladet 3F, hvordan de gjorde rent på skoler og i børnehaver i op mod 19 timer i døgnet uden at få nogen penge for det.

Derudover har to afrikanske kvinder, som gjorde rent på Københavns Universitet, fået officiel status som ofre for menneskehandel. De to kvinder blev først udnyttet til prostitution, men lejede efterfølgende falske ID-papirer, og fik på den måde arbejde i rengøringsbranchen, hvor bagmændene fortsatte med at afkræve penge af kvinderne.

Derudover er ofrene udnyttet i blandt andet restaurationsbranchen, i byggebranchen og til husarbejde.

Hvornår er det menneskehandel?

Hvornår er det menneskehandel?