Ny lov kræver skilte ved alle byggepladser

Det er en hjælp til dem, der bliver presset af løndumping og sort arbejde, lyder det fra skatteministeren.

Mange byggefirmaer skilter i forvejen. Men nu bliver det lovpligtigt, ellers vanker der en bøde.  (Foto: Niels Åge Skovbo)Mange byggefirmaer skilter i forvejen. Men nu bliver det lovpligtigt, ellers vanker der en bøde. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Fra nytår skal alle byggepladser have et skilt foran pladsen med navne på alle danske og udenlandske byggefirmaer. Ellers koster det en bøde til alle firmaer, der ikke står på skiltet.

Det fremgår af en ny lov, Skatteministeriet sender i høring i dag.

- Det vil hjælpe SKAT med at afsløre de pladser, hvor der ikke bliver betalt skat. Det er et af en række tiltag, regeringen og jeg sætter ind med, for at bekæmpe den sorte økonomi og social dumping, siger skatteminister Thor Möger Pedersen.

Byggebranchen tegner sig for en kedelig rekord. Hvert år bliver der arbejdet sort for otte milliarder kroner i Danmark. Byggeriet alene står for 30 procent.

- Det er ikke noget bøvl for virksomhederne. De fleste overholder regler og betaler stolt deres skat. Det her er en hjælp til dem, der bliver presset af dem, der snyder, mener skatteministeren.

Bøde på 5.000 kroner

Pligten til at skilte foran byggepladsen kommer, efter regeringen sammen med Enhedslisten sidste år vedtog en stribe stramninger, der skal stoppe løndumping hos udenlandske firmaer.

Bryder byggefirmaer loven, koster det en bøde på mindst 5.000 kroner. Sker det flere gange, stiger bøden. Men både hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri og hos fagforeningerne vækker loven glæde.

- Pligt til at skilte er fornuftigt. Vi tror og håber, at det skabe mindre sort arbejde og mere ordnede forhold, siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

God hjælp

Arbejdstilsynet, SKAT og fagforeningerne har et hyr med at sikre danske vilkår på byggepladserne. Alene i år er flere end 250 udenlandske firmaer blevet afsløret i at arbejde ulovligt og skjule sig for myndighederne.

- Det er en støttestrømpe til os og myndighederne. Det vil skabe synlighed og hjælpe til med at stoppe sort arbejde og snyd i byggebranchen, mener Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder for byggefagforeninger i BAT-kartellet.

Sammen med andre stramninger af loven regner Skatteministeriet med, at der kommer 50 millioner kroner i statskassen, når forslaget træder i kraft.