Politiets jagt på fup-firmaer skal bedres

Hvis politiet mangler redskaber til en effektiv efterforskning i sager om fup-firmaer i forhold til Østaftalen, så skal de tilvejebringes, siger Socialdemokraterne.

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører <i>Thomas Adelskov </i>vil have politiets vurdering af, om man har de nødvendige redskaber til en effektiv efterforskning i sager om fup-firmaer, der prøver at omgå den danske Østaftale.Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov vil have politiets vurdering af, om man har de nødvendige redskaber til en effektiv efterforskning i sager om fup-firmaer, der prøver at omgå den danske Østaftale.

Den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov vil have politiets vurdering af, om man har de nødvendige redskaber til en effektiv efterforskning i sager om fup-firmaer, der prøver at omgå den danske Østaftale.

Baggrunden er, at Københavns byret i sidste uge i en sag om brug af polsk arbejdskraft ikke fandt det bevist, at et polsk firma var en ren proforma-foranstaltning, og at en dansk bygherre var den reelle arbejdsgiver. Det lykkedes ikke anklagemyndigheden at bevise, at firmaet On Time Construction alene var skabt for at eksportere arbejdere til Danmark og for at omgå de danske overgangsbestemmelser.

- Sagen giver anledning til, at vi får en diskussion med forskellige myndigheder, ikke mindst politiet, om der er brug for politiske initiativer. Det kan ikke nytte, at vi har en fornuftig lovgivning, men ikke er i stand til at sikre, at den bliver overholdt, siger den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører.

Dokumentation fra hjemlandet

- Skal bevisbyrden i sådanne sager løftes, kræver det dokumentation fra hjemlandet - i det konkrete tilfælde Polen. Jeg tror, der er brug for et mere formaliseret samarbejde mellem danske og udenlandske myndigheder. Der er noget, som tyder på et behov for at få styrket politiets indsatsmuligheder, siger Thomas Adelskov.

Han vil i første omgang have politiets vurdering af de efterforskningsmæssige muligheder.

- Og så må vi herefter prøve at se, om vi fra politisk hold kan gennemføre ønskerne, enten ved dansk lovgivning eller ved et styrket samarbejde over grænserne.

Større bøder

Også beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) er klar til at se på muligheden for at etablere bedre samarbejdsprocedurer med de nye EU-lande.

Fidusen ved at et eksempelvis polsk firma udstationerer arbejdskraft til Danmark er, at det ikke kræver arbejdstilladelse i Danmark, og at arbejdet kan udføres på polske lønvilkår.

Partierne bag Østaftalen mødes onsdag. Her kan det også forventes, at man vil diskutere, om bøderne for at overtræde lovgivningen på dette område skal skærpes.

Det er kun et år siden straffen blev skærpet, så der nu kan idømmes fængsel i op til to år, ligesom den vejledende bødestraf blev fordoblet til 20.000 kroner pr. illegal arbejdstager pr. påbegyndt måned.