Brydekamp om byggeplads
Der er styr på problemerne med østarbejdere, mener Hjort. Imens fortsætter blokade mod dansk finansmand, der underbetaler polakker.
Blokaden foran ejendommen i Ny Kongensgade 11 fortsætter, indtil ejeren, finansmanden Anders Moesgaard har tegnet overenskomst for de polakker, som han i øjeblikket underbetaler. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev onsdag opfordret til at tage et smut på 100 meter ned ad gaden.
For nede på Ny Kongensgade i København står et par blokadevagter fra de københavnske byggefagforeninger. De hindrer, at danske håndværkere og organiserede virksomheder kommer ind på en byggeplads, hvor en dansk bygherre totalrenoverer en ejendom med underbetalt polsk arbejdskraft. Hidtil har bygherren, finansmand og restaurationsejer Anders Moesgaard, nægtet at indgå overenskomst.
Sagen fra Ny Kongensgade blev benyttet på det åbne samråd i Folketingets arbejdsmarkedsudvalg som et eksempel på, at fupfirmaer prøver at omgå den såkaldte Østaftale. Aftalen er lavet for at sikre, at østarbejdere arbejder på dansk overenskomst i Danmark.
Beskæftigelsesministeren gav udtryk for, at han kender til sagen fra Ny Kongensgade og var sikker på, at myndighederne har fat i misbruget.
- Myndighederne har rimeligt styr på problemerne med arbejdskraft fra Østeuropa. Men den menneskelige kreativitet er stor, og der er derfor brug for nøje at følge med i, hvad der sker, som for eksempel fagbevægelsen også gør, sagde ministeren på samrådet.
Fagbevægelsen betaler for kontrollen
Beskæftigelsesministeren gav en redegørelse for de initiativer, regeringen og partierne bag Østaftalen har taget for at undgå misbrug. Han mener, at det er blevet lettere for myndigheder og fagbevægelse, efter beskæftigelsesministeriet i december udgav en manual med en præcisering af reglerne samt en opskrift på, hvad der skal gøres i forbindelse med blandt andet udstationering.
Det fik Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti til at sige, at det er fagbevægelsens medlemmer, der betaler for den kontrol og indsats, som gøres for at undgå plat og svindel på det danske arbejdsmarked.
Jørgen Arbo-Bæhr, Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, spurgte ministeren, om der er mulighed for at stille krav til også udstationerede virksomheder og medarbejdere om, at de kun kan arbejde i Danmark på overenskomstmæssige vilkår. Det er vilkåret, hvis en EU-borger får arbejde i en dansk virksomhed.
Ministeren slog imidlertid fast, at en sådan mulighed ikke eksisterer.
- Vi er nødt til at holde de to sæt regler adskilt. Østaftalen er ét. Vi kan ikke lave undtagelser fra det Indre Marked og udstationeringsreglerne, svarede han.
Et hul er lukket
Ministeren gjorde dog opmærksom på, at partierne bag Østaftalen har lukket et hul, idet man simpelthen har besluttet, at vikarbureauer fra de nye EU-lande er omfattet af Østaftalen. Det fjerner grundlaget for eksempelvis et firma som Baltic Work Force, der fra en adresse i Litauen tilbyder arbejdskraft til 60-65 kroner i timen inden for en stribe brancher.
Bent Bøgsted følte sig ikke sikker på, at den beslutning holder i forhold til EU-retten og spurgte, hvilke domstole, der i givet fald skal tage stilling til lovligheden af beslutningen. Ministeren svarede, at det er de danske myndigheder, der også tolker udstationeringsbestemmelserne, og at det er de danske domstole, der afgør lovligheden.
- Og hvis man ikke er tilfreds med de afgørelser, kan man jo gå videre i EU-systemet, sagde Hjort.
Blokade indtil overenskomst
Ministeren tog i første omgang ikke imod opfordringen til at slå et smut ned til Ny Kongensgade. Det gjorde et par hundrede fagforeningsmedlemmer imidlertid onsdag middag, hvor de bekræftede hinanden i, at kampen for at få en overenskomst med Anders Moesgaard fortsætter.
- Og når vi har fået en overenskomst med ham, så er kampen ikke slut. Kampen for at sikre os mod grov underbetaling på det danske arbejdsmarked er kommet for at blive. Der vil desværre altid være kynikere og spekulanter som Anders Moesgaard, sagde Gunde Odgaard, sekretariatsleder i byggefagforbundenes paraplyorganisation BAT-kartellet.
Faglig sekretær Peter Lykke fra RestaurationsBranchens Forbund i København kunne i øvrigt oplyse, at det er lykkedes at trække Anders Moesgaard til forhandlingsbordet med henblik på at tegne en overenskomst for personalet i hans tre restaurationer.
- Og der er ingen tvivl om, at det er det pres, som byggefagforeningerne lægger på ham, som nu er ved at gøre ham mør, sagde Peter Lykke til blokadevagterne.
Blokaden foran ejendommen Ny Kongensgade 11 fortsætter, indtil der er tegnet overenskomst.