Polakker laver livsfarlige el-installationer
Polske håndværkeres manglende faglige viden gør dem til fare for sig selv og andre . Det viser eksempel fra Lyngby.
- Der er lavet en intermistisk installation for formentlig at få byggestrøm. Den er udført ulovligt og kan i værste fald slå nogen ihjel, siger Ole Tue Hansen, der er faglig sekretær i Dansk El-Forbunds afdeling i København Det kan godt være, at de polske håndværkere er billige. Og det kan godt være, Forbrugerrådet hilser dem velkommen. Men de kan ikke alle deres kram.
Det har Ole Tue Hansen, faglig sekretær i Dansk El-Forbunds afdeling i København, netop konstateret i et større enfamiliehus i Lyngby, hvor polske multihåndværkere i et stykke tid har været i gang med en totalrenovering.
- Der er lavet en intermistisk installation for formentlig at få byggestrøm. Den er udført ulovligt og kan i værste fald slå nogen ihjel, siger Ole Tue Hansen.
I korthed var en strømførende lednings blottede kobber stukket direkte i en stikdåse.
- Det betyder, at der fortsat er strøm på forlængerledningens stikprop, når den trækkes ud af stikkontakten. Ingen forventer naturligvis, at der fortsat er spænding på forlængerledningen, når den er fjernet fra stikkontakten. Det er det, der gør det så enormt farligt. Når installationen så samtidig er i et kælderrum i nærheden af en vaskemaskine, så er alle omstændigheder til den værst tænkelige ulykke derfor til stede, siger Ole Tue Hansen.
Anmeldt til Sikkerhedsstyrelsen
Han har torsdag meldt de ulovlige forhold til Sikkerhedsstyrelsen under Økonomi- og Erhvervsministeriet. Det er Sikkerhedsstyrelsen, der er tilsynsmyndighed for blandt andet el-branchen og vvs-branchen.
- Vi ved naturligvis ikke, hvem der har lavet den ulovlige installation, men det er bestemt ikke fagfolk. Når vi ved, at det er et polsk byggefirma, der har stået for hele renoveringen, er det nærliggende, at de farlige installationer er udført af dette firmas medarbejdere, siger Ole Tue Hansen.
Det kræver autorisation som el-installatør at udføre alt el-arbejde der udføres i entreprise. En autorisation kan kun udstedes til en installatør, der har oprettet virksomhed i Danmark med en fast knyttet medarbejderstab. Virksomhedsorganisationen, ledere, mellemledere og øvrige ansatte med ansvarsområde skal anmeldes og godkendes til Sikkerhedsstyrelsen.
Kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Jesper Sandberg kendte torsdag eftermiddag ikke den konkrete sag. Han oplyser, at man hurtigt vil tage kontakt til anmelderen.
- Vi er nødt til at lave en risikovurdering om, hvor potentielt farligt installationen, men det gør indtryk, når fagfolk kalder det livstruende, siger han.
Brand i ejendommen
Ukyndig omgang med el-installationer førte i øvrigt forleden til brand i samme ejendom i Lyngby. Der var angiveligt opstået brand i en oprullet kabeltromle med et tilkoblet varmeapparat.
- Alle kyndige ved, at ledningen skal rulles ud af tromlen, når der er strøm på. Så det er endnu et bevis på, at det ikke er fagfolk, der har arbejdet i ejendommen, siger Ole Tue Hansen.
Branden blev hurtigt slukket af Falck. Politikommissær Jan Perfeldt fra Lyngby politi oplyser, at der ikke skete skade på ejendommen i forbindelse med branden og at der ikke er rejst sigtelse mod nogen.
Samarbejdet med polsk firma ophørt
De polske håndværkere er ansat i det polske firma Plumber fra Warszawa. Firmaet har fra 2. juni været omfattet af blokade og sympatikonflikter fra en stribe LO-forbund, idet 3F forgæves har forsøgt at indgå kollektiv overenskomst med firmaet.
Faglig sekretær Jan Richelsen fra 3F Mølleåen har torsdag lavet en aftale med bygherren om, at hans samarbejde med Plumber er ophørt med øjeblikkelig virkning og at fremtidigt arbejde på ejendommen sker på danske løn- og arbejdsvilkår.
- Dermed er den faglige sag ude af verden, siger Jan Richelsen.
- Helst havde jeg da set, at vi havde fået tegnet den overenskomst, som vi kom efter, men når det ikke kunne lade sig gøre, så er dette den næstbedste løsning, siger han.
- Det er spørgsmålet om de ulovlige installationer forhåbentlig ikke. Udover hvad vi har kunnet konstatere på byggepladsen, kan man frygte, at der er lavet lige så ulovlige og livsfarlige permanente installationer til fare for fremtidige ejere. Det er skræmmende perspektiver, siger Jan Richelsen, der appellerer til, at Sikkerhedsstyrelsen undersøger ejendommen nærmere.