Politikere opruster mod øst-plat
Central registrering af alle lønmodtagere udstationeret af virksomheder fra EU er blandt nye politiske initiativer mod øst-plat. 3F er tilfreds.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen kommer nu med en række nye initiativer for at lukke nogle af de adgange til det danske arbejdsmarked, som smarte forretningsfolk og mellemmænd har fundet for at kunne udnytte billig arbejdskraft. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke acceptere plat og svindel med østeuropæisk arbejdskraft. Det slog han onsdag morgen fast over for partierne bag den såkaldte Østaftale.
Ministeren præsenterede en række nye initiativer for at lukke nogle af de adgange til det danske arbejdsmarked, som smarte forretningsfolk og mellemmænd har fundet for at kunne udnytte billig arbejdskraft.
Helt konkret har man således besluttet, at vikarbureauer fra de nye EU-lande er omfattet af overgangsordningen. Det indebærer, at et firma som Baltic WorkForce, der fra en adresse i Letland tilbyder billig arbejdskraft i kortere eller længere perioder, ikke længere kan sælge deres arbejdskraft til 50-60 kroner i timen. Overgangsordningen kræver overenskomstmæssige ansættelsesforhold.
Firmaet har i breve og e-mails til tusindvis af danske virksomheder tilbudt arbejdskraft til alle typer arbejder inden for stort set alle brancher, hvor det ikke er nødvendigt at kunne tale dansk for at bestride arbejdet.
Centralt register
Forligspartierne er også enige om, at alle medarbejdere, udstationeret fra en virksomhed i et andet EU-land, skal udfylde en særlig EU-blanket om den enkeltes sociale sikring i hjemlandet. Disse blanketter samles centralt i Den sociale Sikringsstyrelse.
Dermed betragtes et massivt ønske fra fagbevægelse og opposition indfriet.
En række andre forslag og muligheder for indgreb mod plat og svindel blev diskuteret.
Fortrængningen af danske landbrugselever til fordel for praktikanter fra østlandene giver nu anledning til en undersøgelse i Undervisningsministeriet, ligesom man afventer en redegørelse fra Rigsadvokaten med hensyn til mulighederne for at standse et arbejdsforhold, hvis arbejdskraftens lovlighed ikke kan dokumenteres.
Den rigtige vej
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen er tilfreds med initiativerne.
- Vores samlede indtryk er, at vi rykker den rigtige vej. Både regler og praksis strammes, så det danske arbejdsmarked ikke ødelægges af fremmed arbejdskraft. Derfor har vi ikke løst alle problemer, for der dukker hele tiden kreative omgåelsesmuligheder op. Samlet er det mit indtryk, at myndigheder arbejder seriøst og målbevidst med opgaven.
Jan Petersen noterer med særlig tilfredshed, at eksporten af billige vikarer stoppes, samt at der nu tages skridt til den centrale registrering af udstationerede medarbejdere, som partiet har ønsket.
Også SF's arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn var positiv efter mødet.
- Regeringen er indstillet på at gribe ind, hvor der er huller, og vores møde har været konstruktivt. Der er kun en ting at gøre, og det er at fortsætte arbejdet. Vi har aftalt at holde de her møder lidt oftere, så vi kan gribe ind, når vi oplever problemerne, siger Ole Sohn til Ritzau.
Han ser stramningerne for udenlandske vikarer og udstationerede som en forbedring af østaftalen.
3F: Vores ønsker er hørt
Formanden for bygningsarbejderne i 3F John Larsen kalder beslutningerne positive.
- Jeg hører, at regeringen tager vores bekymring alvorligt. Både stoppet for billige vikarer og opbygningen af et centralt register for udstationerede lønmodtagere for at kunne foretage bedre kontrol er ønsker, vi har fremført.
Han er enig med Jan Petersen i, at man dermed ikke har løst alle problemer.
- Men det signalerer, at man er parat til at justere regler og kontrol, efterhånden som nye problemer dukker op, så den danske arbejdsmarked ikke smadres af underbetalt udenlandsk arbejdskraft, siger John Larsen.