3F kræver Østaftalen forlænget

Hvor bliver arbejdsgiverne af i forsvaret for den danske model, spurgte 3F's forbundsformand på dagens konference om østudvidelsen og arbejdskraft.

De danske overgangsregler i forbindelse med EU-udvidelsen 1. maj sidste år - i daglig tale Østaftalen - skal forlænges til de maksimale syv år. Sådan lød kravet, da 3F tirsdag afviklede statuskonference med særligt fokus på østudvidelsens konsekvenser for de brancher, som 3F organiserer. (Harry Nielsen)De danske overgangsregler i forbindelse med EU-udvidelsen 1. maj sidste år - i daglig tale Østaftalen - skal forlænges til de maksimale syv år. Sådan lød kravet, da 3F tirsdag afviklede statuskonference med særligt fokus på østudvidelsens konsekvenser for de brancher, som 3F organiserer. (Harry Nielsen)

De danske overgangsregler i forbindelse med EU-udvidelsen 1. maj sidste år - i daglig tale Østaftalen - skal forlænges til de maksimale syv år. Det kræver 3F på baggrund af de første 17 måneder efter udvidelsen med blandt andet de øst- og centraleuropæiske lande. Det slog forbundsformand Poul Erik Skov Christensen fast, da 3F tirsdag afviklede statuskonference med særligt fokus på østudvidelsens konsekvenser for de brancher, som 3F organiserer. - Når indholdet i Østaftalen efterleves optimalt, er den et værdifuldt værktøj i håndteringen af vandrende arbejdskraft fra østlandene, men det kræver realitetsbehandling af opholds- og arbejdstilladelser i de regionale arbejdsmarkedsråd, og at de i alle tilfælde bringes til høring i de berørte faglige organisationer, sagde Poul Erik Skov Christensen.

Lumsk mistanke

Forbundsformanden kaldte det tankevækkende, at det først og fremmest er fagbevægelsen, der har vist omsorg for kollegerne fra de nye EU-lande og har kæmpet for deres ret til ordentlige løn- og arbejdsforhold. Han havde imidlertid savnet arbejdsgiverne i forsvaret for den danske model. - Jeg kan ikke lade være med at have en lumsk mistanke om, at de kan have dukket sig i håbet om, at fagbevægelsen ville blive stækket. Men det er heldigvis ikke sket, slog han fast. - Og i al beskedenhed, så har 3F gjort en kæmpe stor indsats for at skabe lighed blandt danske og udenlandske arbejdere på arbejdspladserne. Og det har vi gjort ved at stå fast på kravet om, at alle skal have en overenskomst eller løn og arbejdsvilkår, som er aftalt i overenskomsten, sagde Poul Erik Skov Christensen. Det er indtil videre lykkedes bedst i byggeriet, og 3F-formanden havde noteret sig, at en række af de store entreprenørfirmaer nu får skrevet ind i kontrakterne med deres underentreprenører, at ingen må arbejde på ringere vilkår end overenskomstens. - Den høje faglige aktivitet med blokader og demonstrationer har tilsyneladende - de fleste steder - virket efter hensigten. Samtidig kan vi med stolthed konstatere, at tonen ikke er blevet fremmedfjendsk og racistisk. Vi jagter overenskomster og ordentlige arbejdsvilkår - ikke polakker, letter eller litauere.

Problemer i overtal

Solstrålehistorier i forbindelse med østudvidelsen er der heldigvis en del af. Problemerne er imidlertid i overtal, og mange er slet ikke nået op til overfladen endnu, forudså Poul Erik Skov Christensen. Han mindede om, at halvdelen af Storbritanniens 200.000 østarbejdere er beskæftiget i industrien og var urolig for, at udliciteringer i den hjemlige industri kan give anledning til lignende udvikling. Han noterede sig også de mange rygter om illegale indvandrere inden for rengøring og på hoteller og restaurationer, og at rengøringsbranchen samtidig piber over, at man ikke kan få danskere til at tage tilbudte job på to-tre timer om dagen. På transportområdet er der et stigende brug af østeuropæiske chauffører, som påstår, at de er udstationerede, og han appellerede til en øjeblikkelig og ensartet indsats fra myndighederne, og krævede i lyset af den nærmest eksplosive vækst i antallet af praktikanter i landbruget en paritetisk behandling og godkendelse som i andre erhvervsuddannelser.

Arbejdsgivere vil have flere

I modsætning til Poul Erik Skov Christensen fandt fire repræsentanter fra arbejdsgiversiden, at problemerne med arbejdskraft fra de nye EU-lande er ganske beskedne. - Vi er ikke blevet overrendt af østarbejdskraft. Vi skal tværtimod have tilgang af arbejdskraft - og meget gerne fra Østeuropa, lød svaret fra underdirektør Erik Kjærgaard fra Dansk Industri. - I forhold til de andre nordiske lande er der kun ganske få østeuropæere i landbruget. Samtidig er lønningerne til østarbejderne i landbruget også markant højere i Danmark end de andre nordiske lande, lød svaret fra direktør Johnny Ulff Larsen fra Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere. Administrerende direktør Jens Klarskov fra Dansk Byggeri: - Problemet med de østeuropæere, der er her uden at have papirerne i orden, er ganske ubetydeligt i forhold til danskeres sorte arbejde. Derimod erkendte næstformand Jesper Thaning fra Rengøringsselskabernes Branche- og Arbejdsgiverforening, at rengøringsbranchen har et problem. - Men vi billiger det naturligvis ikke og vil gøre alt, hvad vi kan for at komme disse pirater til livs. De udelukker en fair konkurrence og ødelægger branchen, sagde han. Et par af arbejdsgiverrepræsentanterne advarede i øvrigt imod at tro, at en forlængelse af Østaftalen løser ret mange problemer. - Det fjerner jo ikke platuglerne, lød det fra Jens Klarskov.