Minkavler pelses for brug af østeuropæere

Under et kontrolbesøg hos en minkavler i Tjæreborg fandt Skat og politi i Esbjerg otte udlændinge ansat i fupkonstruktion. Han står nu til en kæmpe bøde.

Hos minkavler Stig Balsby Jørgensen i Tjæreborg er det ikke kun de kostbare pelsdyr, der bliver flået. 
Det samme risikerer Stig Balsby Jørgensen selv, efter at politi og Skat i Esbjerg under et uanmeldt kontrolbesøg fandt otte baltere, der arbejdede på livet løs for en månedsløn på sølle 1.000 kroner.  (Arkivfoto: Søren Zeuth)Hos minkavler Stig Balsby Jørgensen i Tjæreborg er det ikke kun de kostbare pelsdyr, der bliver flået. Det samme risikerer Stig Balsby Jørgensen selv, efter at politi og Skat i Esbjerg under et uanmeldt kontrolbesøg fandt otte baltere, der arbejdede på livet løs for en månedsløn på sølle 1.000 kroner. (Arkivfoto: Søren Zeuth)

Hos minkavler Stig Balsby Jørgensen i Tjæreborg er det ikke kun de kostbare pelsdyr, der bliver flået. Det samme risikerer Stig Balsby Jørgensen selv, efter at politi og Skat i Esbjerg under et uanmeldt kontrolbesøg fandt otte baltere, der arbejdede på livet løs for en månedsløn på sølle 1.000 kroner. Ingen af de otte baltere havde arbejds- eller opholdstilladelse, og ifølge minkavleren var der tale om udstationering. Han havde nemlig indgået en underentreprise med det baltiske vikarbureau Erozija Sia. Men den hoppede Skat ikke på, fortæller funktionschef ved Skattecenter Esbjerg Bent O. Jeppesen. - Det afgørende ved underentrepriser er, hvem der har instruktionsretten. En underentreprenør skal selvfølgelig arbejde selvstændigt. Men når kontrakter er så uspecificerede, at det slet ikke ville være muligt at arbejde uden instruktion fra en arbejdsgiver, så er det en konstruktion, som reelt dækker over arbejdsudleje, fortæller funktionschefen.

Slipper for skat

Det er ikke første gang, at Skattecenter Esbjerg støder på den slags arrangementer. Og det har Bent O. Jeppesen en letfattelig forklaring på. - Det er ganske tillokkende at forsøge sig med udstationering og underentrepriser. Så kan man snige sig uden opholds- og arbejdstilladelser, uden om overenskomster og uden om at betale skat i Danmark, siger han. Alligevel vil Bent O. Jeppesen ikke i den slags sager helt udelukke, at de danske virksomheder kan have opfattet arrangementerne som lovlige. Men det afhænger ganske af de konkrete omstændigheder i den enkelte sag. Ifølge reglerne er arbejdskraftudleje ikke momsbelagt, mens den danske arbejdsgiver skal betale en såkaldt arbejdsudlejeskat på 30 procent til Danmark. I denne sag havde minkavleren dog "snydt" sig selv for cirka 66.000 kroner, fordi han ifølge kontrakten både skulle betale moms og arbejdsudlejeskat. Imidlertid nåede han ikke at betale én krone, fordi kontrolbesøget kom i vejen. - De sparede penge får han sikkert god brug for. Normalbøden for at beskæftige illegal arbejdskraft er jo 10.000 kroner pr. ansat pr. påbegyndt måned, siger funktionschefen.

Flere aktioner på vej

Ifølge Bent O. Jeppesen er den slags fupkonstruktioner "ganske udbredte". Det bygger han først og fremmest på en tidligere sag, hvor et udenlandsk vikarbureau over en periode havde udlejet arbejdskraft til 33 arbejdsgivere inden for landbrug og minkavl. Vikarbureauet havde faktureret illegal arbejdskraft for ikke mindre end 6,5 millioner kroner. - Den vikarvirksomhed lukkede ned, efter vi havde taget fat i sagen. Men det nye firma kunne godt ligne en slags afløser, vurderer Bent O. Jeppesen, der "har hørt", at vikarfirmaet Erozija Sia ud over de otte baltere også har 30-40 andre udlændinge ansat andre steder i Danmark. - Vi har flere virksomheder i kikkerten, fortæller skattechefen og slutter med en opfordring til alle de virksomheder, der vil anvende udenlandske vikarbureauer: Få en snak med Skat og få ordnede forhold. Ellers kan det blive meget dyrt.

Opskrift på samarbejde

Aktionen i Tjæreborg fandt sted efter et tip fra 3F i Esbjerg, fortæller opmålerkonsulent Johnny Blicher, som er 3F´s koordinator af indsatsen mod illegal arbejdskraft i Ribe amt. - Vi har et rigtig godt samarbejde både med Skat og med Esbjerg politi, fortæller han. Opskriften på et godt samarbejde er ifølge Johnny Blicher ret enkel. Det drejer sig om gensidig tillid og om at informere hinanden. Og så skal fagforeningerne selv undersøge tips om illegalt arbejde til bunds, før der eventuelt sendes en anmeldelse til politiet, fortæller han. I løbet af 2005 har Johnny Blicher modtaget tips om knap 40 sager og anmeldt cirka en fjerdedel. Det har ikke været mulig at få en kommentar fra Stig Balsby Jørgensen.