Ulighed koster milliarder i sundhedsudgifter
Voksende ulighed i samfundet koster kassen. Lavt uddannede bruger sygehusvæsenet mere end andre, viser rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.
Hvis de lavest uddannede brugte sygehusvæsenet lige så lidt som de højest uddannede, ville sundhedsudgifterne falde med 3,75 milliarder kroner årligt ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.
(Tegning: Bob Katzenelson) Mere end dobbelt så mange 3F'ere er svært overvægtige i forhold til danskerne i gennemsnit. Desuden ryger hver tredje, og hver tredje motionerer aldrig. I sidste uge kunne Nyhedsbrevet 3F præsentere en undersøgelse, som 863 3F'ere i i Fagbladets webpanel havde svaret på.
Desværre passer det ind i undersøgelser, som peger på, at lavt uddannede bruger sundhedsvæsenet mere end resten af befolkningen.
Lav uddannelse - stor udgift
Lavt uddannede står for langt flere lægekonsultationer og hospitalsindlæggelser i forhold til højtuddannede. Hvis de lavest uddannede brugte sygehusvæsenet lige så lidt som de højest uddannede, ville sundhedsudgifterne falde med 3,75 milliarder kroner årligt ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.
- Personer med lav uddannelsesbaggrund bruger sundhedsvæsenet mere end andre. Vores undersøgelser viser, at hvis vi løfter personer med lav uddannelse op i et højere uddannelsesniveau, så kan der være store besparelser at hente i sygehusvæsenet, forklarer en af forskerne bag instituttets rapport, Jan Sørensen, til Nyhedsbrevet 3F.
Flere førtidspensionister
Han er også sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet og har gennem længere tid undersøgt forskellene i sygehusforbrug blandt lavt- og højtuddannede.
- Vores undersøgelser viser også, at blandt de lavt uddannede går 2.500 flere personer på førtidspension på grund af dårligt helbred i forhold til resten af arbejdsstyrken. Det er også et tegn på, at lavt uddannede ofte må stoppe tidligere på arbejdsmarkedet på grund af nedslidning fra fysisk hårdt arbejde, siger Jan Sørensen til Nyhedsbrevet 3F.
Mere uddannelse - mindre ulighed
Sundhedsøkonomen mener ikke entydigt, at efteruddannelse kan mindske uligheden i sig selv - men der ligger bestemt potentielle gevinster i det for samfundet, fastslår han.
- Der er også psykiske faktorer, der spiller ind i den højere dødelighed blandt de laveste sociale klasser i Danmark, så jeg ved ikke, om efteruddannelse alene kan gøre en forskel. Men der er ingen tvivl om, at det kan være en vigtig faktor i at mindske uligheden - og dermed også den højere sygelighed og overdødelighed blandt de lavt uddannede, siger Jan Sørensen.