Uddannelse, uddannelse, uddannelse

Ulighed: Undervisningsminister Bertel Haarder og socialminister Karen Jespersen svarer på Nyhedsbrevet 3F's spørgsmål: Hvad vil du gøre for at stoppe den voksende ulighed?

Uddannelse er ganske enkelt noget af det vigtigste for at få mindsket uligheden, mener undervisningsminister Bertel Haarder.Uddannelse er ganske enkelt noget af det vigtigste for at få mindsket uligheden, mener undervisningsminister Bertel Haarder.

Nyhedsbrevet 3F har hver dag i to uger skrevet om den stigende ulighed. Forskere, læger, sundhedsøkonomer, Dansk Arbejdsgiverforening og 3F-ledelsen har alle råbt vagt i gevær.

Vi taber for mange svage på gulvet - og uligheden bare vokser, mens samfundet bliver rigere.

Nyhedsbrevet 3F har derfor med stor ihærdighed forsøgt at få tre centrale ministre, Karen Jespersen, Bertel Haarder og Lars Løkke Rasmussen, til at komme med deres bud på, hvordan vi får mindsket den stigende ulighed i samfundet.

Bertel og Karen svarer gerne

Både undervisningsminister Bertel Haarder (V) og socialminister Karen Jespersen (V) har svaret direkte på Nyhedsbrevet 3F's spørgsmål om, hvordan uligheden bekæmpes.

- Vi skal sætte ind med forebyggelse og effektiv social hjælp. Vi ved også, at der er mange mennesker, som har et hårdt og nedslidende arbejde - der skal vi selvfølgeligt hele tiden arbejde på at forbedre for eksempel arbejdsmiljøet, lyder det fra Karen Jespersen.

Godt tema

Den nyudnævnte socialminister er glad for, at 3F har taget ulighed op som et tema.

- Jeg er glad for, at regeringen har indgået trepartsaftaler med flere forbund. Aftalerne sætter i den grad fokus på efteruddannelse af medarbejdere og ledere, bedre arbejdsmiljø, medarbejderinddragelse, nedbringelse af sygefravær med videre. Det er den vej, vi skal - også fremover, siger Karen Jespersen.

Hun understreger, at man i trepartsforhandlingerne har sat fokus på at styrke efteruddannelse.

Uddannelse er svaret

Og det er Bertel Haarder helt enig i.

- Mit svar på spørgsmålet er uddannelse, uddannelse, uddannelse. Det er ganske enkelt noget af det vigtigste for at få mindsket uligheden, siger ministeren, der udmærket kender til de rapporter om den voksende ulighed, som Statens Institut for Folkesundhed og AE-rådet har udarbejdet.

- Vi har netop sat 125 millioner kroner af til netop at fremme oplysning og vejledning til faglærte og ufaglærte på de danske arbejdspladser, der ønsker at videreuddanne sig, siger Bertel Haarder.

Indsats mod ordblindhed

Bertel Haarder vil også styrke indsatsen mod ordblindhed.

- Vi skal have alle danskere til at læse. Hvis man har et læseproblem, så skal man ikke skubbes ind i et klasseværelse, hvis man ikke har lyst. Ved hjælp af EDB-programmer skal man have mulighed for at sidde derhjemme i fred og ro og udvikle sine læsefærdigheder, siger Bertel Haarder til Nyhedsbrevet 3F.

Enig med 3F og DA

Undervisningsministeren er helt enig med både 3F og DA i, at der skal en øget indsats for at forbedre uddannelsesniveauet - og dermed også forbedre livsmulighederne for de svageste i samfundet.

Og han mener, at fagforeningernes tiltag om kompetenceudvikling er helt rigtige.

- I dag deltager 60 procent af danskerne i kurser og efteruddannelse. Nu gælder det om at satse på de sidste 40 procent. Og derfor skal vi også styrke AMU centrene, der har mange fleksible muligheder for opkvalificering, siger Bertel Haarder.

Efter Nyhedsbrevet 3F's samtale med undervisningsministeren kom Rigsrevisionen med en rapport, der kritiserer Undervisningsministeriet for ikke at ane, hvad der kommer ud af de 500 millioner kroner, AMU-centrene får i statstilskud.

Nyhedsbrevet ville gerne have haft en opfølgende kommentar fra ministeren, men han var rejst til Bali.

Tavshed fra Lars Løkke Rasmussen

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der sidder på en meget central post i forhold til at bekæmpe uligheden i samfundet, har ikke reageret på Nyhedsbrevet 3F's mange henvendelser. Så 3F's medlemmer må undvære hans eventuelle bud på de store udfordringer.