Briternes ulighed skræmmer
Er Danmark på vej mod den ulighed og det udsultede sygehusvæsen, som eksisterer i England? Det spørger 3F om i storstilet debatmateriale, der dokumenterer dårligdomme i England - og trækker linjer til Danmark.
- Det er vigtigere, at Ben får nye sko; han trænger mere, siger Sarah Jane Dawson og tager sin lille søn ved hånden.
Den 29-årige enlige mor fra Sheffield i England har netop sat et par brugte støvler til 60 kroner tilbage på hylden.
Hun har ikke råd til dem.
Den nyuddannede sproglærer er på overførselsindkomst. Der er brug for hendes uddannelse, men hun har ikke råd til at arbejde, for startlønnen for en nyuddannet er så lav, og leveomkostningerne så høje, at kun familier med to forsørgere kan tjene nok til at dække udgifterne til husleje, transport og børnepasning.
Thatchers nedbarbering
Jane Dawson er sammen med fire millioner andre enlige forsørgere fanget i en fattigdomsfælde i England og har kun råd til de mest basale behov.
Hun er et af ofrene for den nedbarbering af det sociale sikkerhedsnet, som daværende premierminister Margaret Thatcher stod i spidsen for i 1980'erne.
Margaret Thatcher gav store skattelettelser til de velhavende og indførte privatiseringer i massevis, og det skabte alt sammen dynamik, men også store skel i det engelske samfund, som premierminister Tony Blair her 17 år efter stadig prøver at lappe sårene efter.
Lær af englænderne
Jane Dawsons og andre englænderes deroute er at se i filmen "Frit valg eller frit fald", som er en del af et større debatmateriale, 3F udsendte i maj 2006.
Med hører også en rapport af lektor Lars Bohn, RUC og David Etherington fra Middlesex University Business School i Londen, som dokumenterer de negative konsekvenser af Thatchers politik: dyrere togdrift, en lammet sundhedssektor og flere hjemløse.
- Det meste af det, vi har set i Storbritannien, er ikke blevet til virkelighed i Danmark endnu, og fattigdommen og uligheden i Danmark er stadig lille. Men uligheden er stigende også hos os, godt hjulpet på vej af sociale nedskæringer og skattestop. De britiske erfaringer viser, at Danmark må opgive at følge denne dagsorden med dens frit valg-model, privatiseringer, udliciteringer og nedskæringer, hvis denne udvikling skal stoppes, skriver de to i rapporten.
Advarsler - døm selv
Thatchers tiltag i England resulterede aldrig i den øgede effektivisering, der var målet med fri konkurrence. Tværtimod endte det i "frit fald", og noget tilsvarende advarer næstformand i 3F Steen Andersen om, at Danmark i øjeblikket oplever.
- Vi forsøger at drage nogle paralleller til det, Thatcher gjorde i England, og det, Anders Fogh Rasmussen er på vej til herhjemme. Måske mere i det skjulte. For når han laver skattestop, står han jo ikke og siger til befolkningen, at det kan risikere at få nogle konsekvenser for vores skolevæsen, sundhedsvæsen, vores plejesektor og så videre. Dem, der i dagligdagen ikke er i berøring med de områder, synes for så vidt bare, det er rart, at vi ikke skal betale mere i skat. Men det har bare nogle konsekvenser, vi godt vil advare om, siger Steen Andersen.
I debatmaterialet lægger forbundet op til, at danskerne selv tager stilling til, om vi er på vej mod "engelsk syge".
- Det her er også et debatoplæg og ikke nødvendigvis hele sandheden. Men vi fremlægger det i håb om, at man kan udbrede en debat på det her felt, og så ligger der altså også videnskabeligt materiale, som giver nogle tendenser, siger Steen Andersen.
Materialet "Frit valg eller frit fald" er sendt til alle Folketingets medlemmer og samtlige 3F-tillidsrepræsentanter og vil blive benyttet på lokale debatmøder.