Overenskomster bør indeholde motion og frugt

Ulighed: Overenskomster skal ikke kun indeholde løn. Forskere og læger opfordrer fagforeninger og arbejdsgivere til at tænke mindre i løn og mere i fryns.

Selvom rygestopkurser, firmaidræt og motionsrum til de ansatte bliver mere og mere udbredt på danske virksomheder, så har hver anden 3F'er ingen sundhedstilbud på jobbet. (Arkivfoto.)Selvom rygestopkurser, firmaidræt og motionsrum til de ansatte bliver mere og mere udbredt på danske virksomheder, så har hver anden 3F'er ingen sundhedstilbud på jobbet. (Arkivfoto.)

Hvis arbejdsstyrken skal holdes på arbejdsmarkedet i flere år, så er det på tide, at fagforeninger og arbejdsgivere gør op med kassetænkning.

I stedet for at kriges om de sidste kroner og ører skal der forhandles om mere fryns i form af fitness, frugt og frihed.

Gennem længere tid har forskere og læger stadfæstet, at overvægt, hjerte-kar-sygdomme, nedslidning, tidlig pension og tidligere død i stor stil hænger sammen med lav uddannelse.

Farlig diskussion

Men ikke nok med at politikere, arbejdsgivere og fagforeninger skal satse mere på voksen- og efteruddannelse - hele arbejdsmiljøet bør revurderes.

Medarbejderne skal gøres mere fit. De skal tilbydes motion, sund mad og have mere frihed til at indrette deres arbejdstider mere fleksibelt. Men det er en svær balancegang, hvis man skal undgå at fornærme både arbejdsgivere og -tagere.

- Det er en farlig diskussion at bevæge sig ind på, men flere virksomheder kunne - eventuelt i samarbejde med fagforeningerne - tilbyde gratis motion, frugtordninger, ordentlig, sund kantinemad, efteruddannelse og så videre. Hvis vi vil uligheden til livs, så kræver det, at alle gør en indsats, siger ledende overlæge og chef for Center for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital, Torben Jørgensen, til Nyhedsbrevet 3F.

Han har i årevis ledet de såkaldte Glostrup-undersøgelser, hvor man har undersøgt forholdet mellem levevis og sygdom i det danske samfund.

Bør tænke nyt

Overlægen er ikke den eneste, der mener, at fagforeninger og arbejdsgivere bør tænke nyt i kommende forhandlinger, hvis arbejdsstyrken skal holde til at være på arbejdsmarkedet i flere år.

Seniorforsker i Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Gisela Sjøgaard, mener, at virksomhederne bør indføre en motionspolitik.

- Det bør indgå i overenskomstforhandlingerne. For eksempel kunne virksomhederne stille en times motion om ugen til rådighed for deres ansatte, og virksomhederne bør have en motionspolitik. Derfor er det vigtigt, at også fagbevægelsen er med i en debat om motion i overenskomstforhandlingerne, siger seniorforskeren til Nyhedsbrevet 3F.

Win-win situation

Ifølge Gisela Sjøgaard er det en win-win situation for arbejdsgivere og ansatte.

- Medarbejderne får bedre helbred, bliver mere produktive - og får også færre sygedage. Samtidig skaber det et godt image for arbejdspladsen, så den kan tiltrække dygtig arbejdskraft, siger seniorforskeren.

Hun mener, at der bør sættes fokus på specielt motion.

- Motion ligger lavest på listen over sundhedsfremmende aktiviteter, som virksomhederne tilbyder deres ansatte. Derfor er der en særlig grund til at sætte fokus på motion. Manglende motion er en større risikofaktor for dårligt helbred end rygning. Man kan sige, at dyrker man motion, er det faktisk mindre farligt at ryge, siger Gisela Sjøgaard.