Opgør med skæv sundhed kan skaffe tusinder i job
61.000 fuldtidsjob. Så meget er der at hente for samfundet, hvis ufaglærte blev lige så længe på arbejdsmarkedet som faglærte. Ulighed var et gennemgående tema i formandens beretning.
- Folk i Søllerød lever ti år længere end folk på Nørrebro. Men sundhedsskævheden kalder ikke rigtig på politisk handlekraft. Af og til anlægger sundhedsministeren den bekymrede mine og smiler skævt. Men bortset fra lidt ansigtsgymnastik gør politikerne så godt som intet for at fjerne det danske samfunds blodigste uretfærdighed, sagde 3F’s formand. (Tegning: Bob Katzenelson.) 122.000 flere hænder - eller 61.000 danskere - til det hårdt trængte arbejdsmarked. Og vel at mærke hænder, der er vant til at bestille noget og ikke først skal over grænsen.
Det er 3F’s tilbud til politikerne, og opskriften er på papiret simpel: Sørg for, at de ufaglærte bliver lige så længe på arbejdsmarkedet som deres faglærte kolleger.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har beregnet, at ufaglærte i gennemsnit trækker sig tilbage fem år før pensionsalderen, mens faglærte i gennemsnit mister 3,6 arbejdsår. Og forskellen på 1,4 år svarer til 61.000 fuldtidsarbejdende lønmodtagere.
- 61.000 ekstra lønmodtagere på arbejdsmarkedet på sigt. Bare sådan til sammenligning, så er det altså en del mere end regeringens efterlønsreform giver på bundlinjen. Og det er stort set de hænder, vi kommer til at mangle på arbejdsmarkedet, hvis den nuværende regerings velfærdsplaner skal føres ud i livet. Det giver stof til eftertanke, sagde 3F’s formand, Poul Erik Skov Christensen, på forbundets kongres i Aalborg.
Sundhedsskævheden
Den primære årsag til den tidlige førtidspensionering er lidelser i bevægeapparatet, men også en række andre sygdomme som astma, diabetes, slidgigt og hjertekar-sygdomme vender den tunge ende nedad rent uddannelsesmæssigt.
- Folk i Søllerød lever ti år længere end folk på Nørrebro. Men sundhedsskævheden kalder ikke rigtig på politisk handlekraft. Af og til anlægger sundhedsministeren den bekymrede mine og smiler skævt. Men bortset fra lidt ansigtsgymnastik gør politikerne så godt som intet for at fjerne det danske samfunds blodigste uretfærdighed, sagde 3F’s formand.
Ulighed var i det hele taget en rød tråd i hans beretning. Især sundhedsmæssigt og uddannelsesmæssigt.
Ikke anstændigt
Regeringens målsætning er, at 95 procent af alle unge i 2015 skal gennemføre en ungdomsuddannelse. En god målsætning, ifølge Poul Erik Skov Christensen.
- Men for elever med anden etnisk baggrund er frafaldet på visse erhvervsuddannelser helt oppe på 70 procent. Det er ganske simpelt ikke anstændigt, når vi nu alle er så enige i, at uddannelse betyder alt på fremtidens arbejdsmarked, sagde han.
3F’s formand mindede også salen om, at den ene milliard kroner, regeringen via velfærdsforliget vil afsætte til voksen- og efteruddannelse, ikke er imponerende, når der er sparet det dobbelte, siden regeringsskiftet i 2001.
- Det svarer jo til at gå to skridt tilbage og kalde det et fremskridt, når man bevæger sig et skridt frem igen. Mit budskab til regeringen er derfor, at der bliver rettet op på AMU’s økonomi. Det skal som minimum sikres, at de skoler, der skal tilbyde uddannelse til vores medlemmer, kan gøre det uden at få underskud. Vi taler altså om mennesker, der i forvejen ikke har trukket voldsomt på de offentlige uddannelsesbudgetter.
Ifølge Poul Erik Skov Christensen går det den forkerte vej.
- Uligheden er et af velfærdssamfundets allerstørste problemer og en af 3F’s store udfordringer. I 3F er ulighed ikke noget, vi tier stille med. Det er noget, vi taler om.
Debatten om 3F-formandens beretning går i gang søndag.
Formandens mundlige kongresberetning 2007
Formandens mundlige kongresberetning 2007