S vil af med forældelsesfrist
Socialdemokraterne vil have forældelsesfristen for erstatning for arbejdsskader lavet om. I bund og grund bør der slet ikke være en forældelsesfrist, mener Lone Møller.
Kviksølvskandalen på Grindstedværket får nu Socialdemokraterne til at foreslå ændret forældelsesfrit for erstatninger til skadelidte. Næstformand i Arbejdsmarkedsudvalget på Christiansborg Lone Møller (S) er forarget over Daniscos behandling af de tidligere medarbejdere på Grindstedværket.
- Det er ganske enkelt en skrækkelig sag. De her stakkels medarbejdere er i årevis blevet holdt i uvished af ledelsen på værket. Det må ganske enkelt ikke ske, siger Lone Møller til Nyhedsbrevet 3F.
Den nye lov skal ændres
Hun vil ikke alene have kulegravet hele sagen, men hun vil også have beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til at se på forældelsesfristen for ofre for alvorlige erhvervssygdomme.
Derfor har hun bedt ministeren samt Arbejdsmarkedsudvalget om at se på, hvorvidt forældelsesfristen bør ændres.
- De gamle medarbejdere, der har været udsat for massive kemikalieforgiftninger i årevis, bør selvfølgelig have mulighed for erstatning. Derfor skal den nye forældelsesfrist på 30 år ændres, så man også kan søge erstatning efter 30 år, siger Lone Møller.
Slut med erstatning efter 30 år
Efter de gamle forældelsesregler blev en sag om erstatning for en erhvervssygdom som udgangspunkt forældet senest 20 år efter ophøret af det farlige arbejde.
Men I 1989 afgjorde Højesteret i den såkaldte "Eternitsag", at reglerne skulle forstås sådan, at fristen kunne suspenderes i særlige sager. Derfor fik de skadelidte erstatning, selvom asbestpåvirkningen lå mere end 20 år tilbage.
Men med den nye frist er det slut med denne mulighed. Den 1. januar 2008 trådte en ny forældelseslov i kraft, hvor man har fjernet muligheden for at suspendere forældelsesfrister i særlige og alvorlige sager. I stedet er der indført en absolut forældelsesfrist på 30 år.
Forældelsesfrist skal helt væk
Muligheden for at suspendere fristen på 30 år bør helt ud af den nye lov, mener Lone Møller.
- Medarbejderne har jo ikke vidst noget, før Fagbladet 3F afslørede hele den tragiske sag. Derfor skal fristen suspenderes, siger Lone Møller.
Hun vedgår, at Socialdemokraterne selv stemte for lovændringen.
- Jeg tror, at vi tænkte, at sådanne frygtelige sager formentlig aldrig ville ske igen. Men Fagbladets afsløringer viser jo, at det desværre sker. I bund og grund bør der slet ikke være en forældelsesfrist, siger Lone Møller til Nyhedsbrevet 3F.