Undgå farlige stoffer i maden

Når du gør din madpakke klar, gælder det om at vælge en indpakning, der både tager hensyn til din sundhed og til miljøet.

Brug hellere madpapir end sølvpapir, når madpakken skal pakkes ind. (Foto: Colourbox)Brug hellere madpapir end sølvpapir, når madpakken skal pakkes ind. (Foto: Colourbox)

Vi spiser ca. en tredjedel af vores måltider, mens vi er på arbejde. Derfor gælder det ikke blot om, at madpakken indeholder sund og varieret mad. Den skal også være pakket rigtigt ind, så der ikke vandrer giftige stoffer fra indpakningen over i maden.

- Jeg vil anbefale, at man bruger Svane-mærket madpapir, både af hensyn til sundheden og miljøet. Er madpapiret svanemærket er man sikker på, at det ikke indeholder flourstoffer, der bl.a. er mistænkt for at være hormonforstyrrende, siger sekretariatsleder Berit Asmussen, Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Plastfilm er ikke længere en skurk

Hvis du vil bruge plastfilm til madpakken, er det faktisk også ok. Der er ikke længere blødgørere og andet slemt i plastfilm, viser undersøgelser. Og i dag laves plastfilm af miljø- og sundhedsvenligt materiale.

Men før du bruger film, er det dog en god ide at læse, hvad der står på indpakningen. For plastfilm kan ikke altid bruges til det samme. Nogle egner sig f.eks. kun til bestemte typer af madvarer, og andre egner sig måske ikke til at blive opvarmet i mikrobølgeovnen, når resterne fra i går skal spises til frokost.

Undgå sølvpapir

Gå uden om sølvpapir (aluminium) både når du pakker ind og laver mad. Dels af hensyn til miljøet, for det kræver utrolig megen energi at producere aluminium. Desuden egner sølvpapir sig ikke til sure madvarer som f.eks. syltede rødbeder, citroner osv. Det opløser ganske enkelt sølvpapiret.

Sølvpapir kan sagtens erstattes af plastfilm. For reglen om, at fede madvarer ikke må pakkes ind i plastfilm, holder ikke længere. Men Svane-mærket madpapir er endnu bedre og meget mere effektivt. For fibrene i papiret er blevet presset tæt sammen i det fedttætte papir ved hjælp af mekanisk tryk. Det gør, at papiret holder meget bedre på maden, uden at papiret bliver vådt og slasket.

Brug den rigtige emballage

Mange har også et par dåser makrel eller tun og en pakke rugbrød liggende på arbejde, så de kan smøre sig en mad. Men husk, du må ikke lade makrellen eller tunen stå i dåsen, hvis der er rester tilbage. Resterne kan blive forurenet af metaller fra dåsen. Når dåsen er åbnet, skal al dåsemad over i en beholder, der er egnet til madvarer.

- Man skal altid sikre sig, at den indpakning eller den emballage man bruger, er beregnet til mad. Det gælder, hvad enten der er tale om plastikposer, indpakningspapir eller bægre. Man kan sikre sig ved, at der er et "glas og gaffel" symbol, eller at produktet er forsynet med betegnelsen "Til levnedsmidler", siger Berit Asmussen, Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Derfor kan du ikke uden videre genbruge bøtter og bægre fra créme fraiche, yoghurt eller is. Sådan et bæger kan ikke genbruges til andet end den slags mad, der oprindelig har været i den. Og det dur slet ikke at sætte sådan et bæger ind i mikrobølgeovnen. Opvarmning kan smelte bøtten eller få giftige stoffer til at vandre over i maden.