Din is bliver endnu dyrere
Is er dyre, og der er prisstigninger på vej. Men hvad er forklaringen egentlig på de dyre is? Få svaret her.
Afgifter på sukker, mælk og fløde er en af grundene til, at ispriserne er steget. Snart vil en ny fedtafgift også skubbe prisen på isen op. (Foto: Colourbox) Det kan blive en kostelig affære at give is til hele familien. Ispriserne er ikke, som de var, "da far var dreng". Fra 1980 til 2009 er priserne på is steget 325 procent.
Det viser en undersøgelse, som cheføkonom fra Sydbank Jacob Graversen lavede nogle år tilbage, fordi han syntes, at ispriserne var temmelig høje.
Direktør hos Premier Is, Jesper Uggerhøj, forklarer, at isafgiften i Danmark løbende har været stigende. Afgiften betyder, at for hver liter is, der bliver solgt, skal 4,25 kroner gå til statskassen.
- Derudover bruger vi ingredienser som sukker, nødder og chokolade, som også har afgifter, og så har råvarer som mælk og fløde haft prisstigning over en årrække. Man kunne godt tro, at det er producenterne, som bare tjener stort på isenes prisstigninger, men det er ikke tilfældet.
Jesper Uggerhøj varsler endda yderligere prisstigninger på is.
- Der kommer snart en fedtafgift, som også vil ramme os, og det vil betyde, at isene bliver dyrere, for vi skal jo opkræve fedtafgiften, lyder det.
Isen er dyrest i kiosken
Jesper Uggerhøj forklarer videre, at en is er dyrest at købe hos kiosker og tankstationer, ligesom andre ting er dyrere at købe der.
Desuden er der ifølge direktøren over 25.000 kiosker som sælger is i Danmark, og det er isvirksomheden, som skal levere fryser og isskilte ud til de forskellige.
- En af de ting, som gør is dyrere, er distributionen. Is skal leveres frosne, og så skal der stilles frysere til rådighed på salgsstedet. Det er logistikmæssigt dyrere end eksempelvis supermarkedsdistribution, forklarer han.