Sådan begrænser du stråling i din hverdag

Danskerne udsættes hver dag for bestråling fra naturlige strålingskilder. Men for de fleste er mængderne relativt ubetydelige. Det skader dog ikke at begrænse strålingen - se hvad du kan gøre.

  • Langt størstedelen af baggrundsstrålingen i Danmark stammer fra radon. 
  • Hastigheden på den kosmiske stråling stiger, jo højere vi stiger til vejrs. 

Du får det fra jorden, du får det fra universet, fra det, du spiser og luften, du indånder. Stråling fra naturlige strålingskilder er alle vegne. Men der skal store mængder til, før der er nogen grund til at slå alarm.

- Danskerne får hvert år cirka fire millisievert (mSv) fra baggrundsstrålingen (tre mSv) og medicinsk bestråling (en mSv). Men man skal have cirka 1.000 mSv før man kan få akutte skader og op mod 9.000 mSv for at dø af det. Det siger Per Hedemann Jensen, sektionschef og helsefysiker hos Dansk Dekommissionering på Risø.

Lille risiko

Mindre bestråling kan give skader på længere sigt. Men sammenligner man med andre risici, vi udsætter os for i dagligdagen, er der ingen grund til panik.

En enkelt millisievert giver en forhøjet risiko for kræft på 0,005 procent og for arvelige sygdomme på kun 0,0005 procent.

De fleste danskere udsættes kun for små strålingsdoser, og de færreste tager beviseligt skade af det. Alligevel er der en vis fornuft i at undgå bestråling så vidt muligt. Selv mindre mængder kan nemlig være skadelige over et helt liv.

Nogle hundrede danskere får hvert år lungekræft på grund af radon i boliger.

Sådan minimerer du bestråling

1. Tjek på radon

De største strålingsdoser kommer fra radon, der er i jorden. Derfor er det en god idé at få målt, hvor meget radon, der trænger op i dit hus fra undergrunden.

2. Gummi under huset

Nye huse bliver forsynet med en gummimembran, der forhindrer radon i at trænge op i huset. Men ældre huse bør sikres, hvis der måles større mængder radon i huset. Forøget ventilation i boligen kan reducere koncentrationen af radon.

3. Begræns flyvning

Strålingsdosis fra kosmisk stråling bliver højere, jo højere du befinder dig over jorden. Du får cirka 0,07 mSv på en 13 timers flyvetur med et jetfly i 10 km højde.