Daglejere i Nicaragua kræver deres ret

Løsarbejdere på havn i Nicaragua danner deres første fagforening med støtte fra danske kolleger.

Medlemmer af den nye fagforening for løsarbejdere i Corinto, NicaraguaMedlemmer af den nye fagforening for løsarbejdere i Corinto, Nicaragua

Løsarbejdere på havne i Mellemamerika arbejder ofte uden de mest basale rettigheder. De må selv betale for sikkerhedsudstyr og kan fyres uden videre, hvis de kræver deres ret. Deres løn er kun en tredjedel af de fastansatte havnearbejdere.

Det skal være slut nu, mener 37 daglejere på Nicaraguas største havn, Corinto. De har netop dannet den første fagforening for løsarbejdere på havnen.

- Arbejdsgiverne har truet dem med fyringer, hvis de organiserede sig, som det ofte er tilfældet i Nicaragua. Derfor fortsætter vi med at holde os orienterede om, hvad der sker, fortæller Wilber Zavala, faglig rådgiver fra 3F's projekt i Mellemamerika.

Bruger erfaringer fra Danmark

Havnearbejderne i Mellemamerika har de seneste år arbejdet tæt sammen med Havnearbejdernes Landsklub i Danmark. De danske kolleger har ikke mindst videregivet erfaringer om det tætte samarbejde mellem løsarbejdere og fastansatte på havne i Danmark. Erfaringer, der har skubbet på idéen om at organisere de udsatte løsarbejdere.

- Det er utroligt, så hurtigt havnearbejderne i Nicaragua har udviklet sig, siden vi begyndte samarbejdet. De har virkelig fået fokus på, at enhed mellem havnearbejderne og mellem de enkelte havne giver en uvurderlig styrke, siger Ole Nors, der er bestyrelsesmedlem i Havnearbejdernes Landsklub i Danmark.

Privatisering skabte problemer

De danske havnearbejdere har besøgt deres klleger i Mellemamerika to gange siden 2007, Mens nicaraguanske havnearbejdere har været en enkelt gang på besøg i danske havne.

Tidligere var næsten alle havnearbejderne i Mellemamerika fastansatte, men i takt med øget privatisering og udlicitering er antallet af løsarbejder uden rettigheder vokset betragteligt. Det har været med til at ødelægge løn- og arbejdsforhold for havnearbejdere i Mellemamerika