Regeringen skal sikre konfliktretten
Bygningsarbejdernes landsmøde kræver juridisk bindende garanti for, at der kan stilles krav om og konfliktes for "dansk overenskomst" over for udenlandske firmaer.
LO-formand Harald Børsting er enig med bygningsarbejderne i 3F: Der må ikke være forskel på overenskomster for danske og udenlandske firmaer. (Foto: Harry Nielsen.) Regeringen skal via EU sikre, at den danske fagbevægelse fortsat har mulighed for at konflikte sig til "danske overenskomster" med udenlandske virksomheder
Således lød det klare, og gentagne gange fremsatte, krav fra 3F's bygningsarbejdere i forbindelse med det årlige branchemøde i weekenden i Kolding.
Det er den såkaldte Vaxholm- eller Laval-sag, der gør det nødvendigt med særlige initiativer i EU for at sikre, at overenskomster for danske og udenlandske firmaer bliver på samme niveau, idet EF-domstolen med dommen har begrænset konfliktretten.
I en udtalelse til regeringen og Folketinget kræves det derfor, at regeringen i EU arbejder for en "juridisk bindende sikring af retten til at konflikte for en fuld dansk overenskomst med alt, hvad det indeholder ud over løn".
- Udlændinge i byggeriet skal ikke arbejde på discount-overenskomst. De skal have samme vilkår som os andre, lød tilbagemeldingen fra det gruppearbejde, der havde diskuteret, hvad man skal gøre som følge af dommen.
LO: Der skal ikke gøres forskel
LO-formand Harald Børsting, der var gæstetaler på landsmødet, var helt enig med 3F-bygningsarbejderne.
- Der må ikke være forskel på den overenskomst, der gælder for danske firmaer og for udenlandske firmaer. Er der det, er der tale om konkurrenceforvridning.
- Vi kan ikke leve med og vil ikke leve med en begrænsning af konfliktretten, sagde han.
LO-formanden oplyste, at i første omgang handler det om "dansk inddæmning" af problemet i form af ændringer i den danske udstationeringslov. Det udredningsarbejde er under afslutning. Det sikrer imidlertid ikke retten til at konflikten for en fuld overenskomst.
- Derfor er der brug for en europæisk løsning. Det klares ikke på én sommer, og det kan blive ganske svært, for der er jo lande, som er med EF-domstolen, sagde Harald Børsting.
Også den socialdemokratiske EU-ordfører, Kim Mortensen, gav på mødet udtryk for, at der er brug for en juridisk bindende EU-løsning. Han oplyste, at Socialdemokraterne har bedt statsminister Anders Fogh Rasmussen tage emnet op på det kommende EU-topmøde midt i juni.
Brug for bedre kontrol
Bygningsarbejderne mener, at fagbevægelsen har været stort set ene om at prioritere arbejdet med at sikre udenlandsk arbejdskraft danske vilkår. Der efterlyses både bedre kontrolredskaber til fagforeningerne, og at arbejdsmarkedets parter får "alle relevante informationer om den udenlandske arbejdskraft". Desuden kræver de, at myndighederne, som lovet efterhånden mange gange, opruster kontrollen med både arbejdsgivere og arbejdstagere. Samtidig kræves det, at politikerne ser på de fradragsregler, som gør det muligt for østarbejderne i gennemsnit blot at betale 13 procent i skat, som undersøgelser har vist.
Organisering er en fælles opgave
De fleste af de udenlandske arbejdere er ikke medlem af en dansk fagforening.
Hvis opgaven med at organisere den udenlandske arbejdskraft skal lykkes, skal medlemmerne imidlertid i højere grad tage ansvar.
- Fagforeningen er ikke det lokale afdelingskontor. Fagforeningen er medlemmerne. Derfor begynder organiseringsarbejdet, både over for danske og udenlandske kolleger, ude på arbejdspladserne, sagde Tue Tortzen, afdelingsformand i 3F Frederiksborg.
Han opfordrede til at behandle de udenlandske medlemmer ordentligt.
- Det er dem, der skal sælge budskabet til deres skeptiske landsmænd om, at det rent faktisk gør en forskel at være med i fagforeningen.
John Larsen, formand for Byggegruppen i 3F, erklærede sig enig i en strategi, hvor medlemmerne på byggepladserne genopfinder gamle dyder og spørger til, om den nye kollega er organiseret.
- På samme måde skal vores udenlandske medlemmer være ambassadører over for andre udenlandske kolleger, men vi må erkende, at det er et langt sejt træk sådan mere generelt at overbevise kollegerne fra Østeuropa om, at de skal være medlem, sagde han.
Derfor har først BAT-kartellet ansat fem polsktalende konsulenter, og her i foråret har 3F tilsvarende ansat fem konsulenter til arbejdet med udenlandsk arbejdskraft.
Udtalelse fra Landsmødet til regering og Folketing.
Udtalelse fra Landsmødet til regering og Folketing.Udtalelse fra Landsmødet til 3F's ledelse
Udtalelse fra Landsmødet til 3F's ledelse