Klip i kortet for dårligt arbejdsmiljø
Urimeligt, at Pejsegården får lov til at fortsætte i det uendelige trods 29 elevsager. SF vil have indført et kørekort til arbejdsmiljøet.
SF ønsker, at arbejdsgiverne undervises i grundlæggende forhold omkring arbejdsmiljø og derefter forsynes med klippekortet.
(Arkivfoto.) Steder som det kendte revyhotel Pejsegården i Brædstrup skal stoppes, mener SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.
Han og partiet ønsker at få indført et arbejdsmiljø-kørekort. Når arbejdsgiveren har fået et vist antal klip, mister han eller hun retten til at drive virksomhed.
- Det er åbenlyst urimeligt, at den ene elev efter den anden skal udsættes for de arbejdsforhold, som Nyhedsbrevet 3F har beskrevet, siger Eigil Andersen.
I alt har Pejsegården siden 1998 haft 29 elevsager om fysisk og psykisk dårligt arbejdsmiljø.
Senest har en ung kokkeelev fået 50.000 kroner i erstatning. Hun blev så nedbrudt af jobbet på Pejsegården, at hun forsøgte selvmord.
SF ønsker, at arbejdsgiverne undervises i grundlæggende forhold omkring arbejdsmiljø og derefter forsynes med klippekortet.
- Arbejdsgiveren skal kunne få klip i kortet, ligesom man kan i trafikken, og ved et vist antal klip kan man blive tvunget til at lukke virksomheden. Alene truslen vil forhåbentlig få arbejdsgiverne til at "oppe sig", siger Eigil Andersen.
Han vil ikke acceptere, at virksomheder med dårligt arbejdsmiljø åbenbart kan fortsætte i det uendelige.
Jo før, jo bedre
For Dannie Larsen, der er faglig sekretær i 3F Restauration Grænsen, kan et sådant klippekort ikke komme for hurtigt.
- Det vil være fint, hvis forholdene på Pejsegården på den måde kan komme op i Folketinget. Hvordan kan man lade hånt om så mange unge menneskers ve og vel, spørger Dannie Larsen, der i årevis har taget sig af elevklager og sager fra Pejsegården.
Han beklager meget, at hverken Horesta eller de faglige udvalg inden for både kokke- og tjenerfaget hidtil har taget konsekvenserne af de mange sager.
Kedeligt lys
Jan Laursen, der er formand for arbejdsgiverorganisationen Horesta, beklager, at virksomheder som Pejsegården er med til at sætte hele branchen i et kedeligt lys.
Men han mener, SF's idé er overflødig. Restauranter skal registreres i den såkaldte Næringsbase. Her er det et krav, at man først skal på et kursus, hvor et af emnerne netop er arbejdsmiljø, påpeger Jan Laursen.
- Jeg tror, at vi på området har det, vi behøver. Men måske er politikerne ikke helt bevidste nok om de muligheder, der ligger i lovgivningen omkring næringsbrev.
Jan Laursen ønsker ikke at dømme Pejsegården, mens der stadig verserer sager ved domstolene.
- Men vores fællesskab kan ikke holde til virksomheder, der træder ved siden af gang på gang. Og med respekt for retssikkerheden i Danmark kan sanktioner meget vel komme på tale.