Pejsegården tæt på at miste ret til elever

Gastronomiuddannelsens faglige udvalg er enige om, at det omstridte hotel Pejsegården skal frakendes retten til at have kokkeelever. Nogle juridiske forhold skal dog først være på plads.

Det Faglige Udvalg for Gastronomiuddannelsen tog onsdag det første store skridt på vej mod at frakende det omstridte hotel Pejsegården i Brædstrup retten til at uddanne kokkeelever. (Arkivfoto.)Det Faglige Udvalg for Gastronomiuddannelsen tog onsdag det første store skridt på vej mod at frakende det omstridte hotel Pejsegården i Brædstrup retten til at uddanne kokkeelever. (Arkivfoto.)

Det Faglige Udvalg for Gastronomiuddannelsen tog onsdag det første store skridt på vej mod at frakende det omstridte hotel Pejsegården i Brædstrup retten til at uddanne kokkeelever.

- Vi afdækker nu de juridiske forhold. Da vi er underlagt Forvaltningsloven, skal vi være 100 procent sikre på, at der ikke er proceduremæssige fejl, der sætter spørgsmålstegn ved den beslutning, der træffes. Men udvalget er enige om, at hensigten er at frakende Pejsegården retten til at uddanne elever, siger Tanja Brauer, forhandlingssekretær i 3F Privat, Service & Restauration.

Hun er samtidigt næstformand i Det Faglige Udvalg, der består af lige dele repræsentanter fra arbejdstagersiden - 3F - og arbejdsgiversiden - Horesta.


Bægeret var fyldt

3F har i årevis kæmpet for, at godkendelsen som uddannelsessted bliver taget fra Pejsegården.

Siden 1998 har hotellet haft 29 elevsager. Og i de seneste fem år har ti ud af 16 elever fået ophævet deres uddannelsesaftale med det firestjernede hotel. Ikke mindst på grund af et horribelt psykisk arbejdsmiljø, som hotellet har fået dom for.

- Det er meget vigtigt, at vi nu er enige om den her beslutning. Det er et meget stort skridt. Vi har taget mange små undervejs - vi har prøvet dialogens vej og holdt adskillige møder med Pejsegården om elevernes vilkår. Men nu var bægeret bare fyldt, siger Tanja Brauer.

Sket meget på ti år

I slutningen af 1990'erne fratog Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen hotellet retten til at uddanne tjenerelever. Men denne beslutning blev siden underkendt af Ankenævnet for Erhvervsuddannelser i Undervisningsministeriet.

- Men der er sket noget på de ti år. Dengang skred man i mindre grad ind over for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Men her har samfundet ændret sig meget, siger Tanja Brauer.

Så sent som 16. juli i år slog Undervisningsminister Bertel Haarder (V) i et skriftligt svar til SF's Eigil Andersen fast, at:

"En virksomhed, der har dom for at udsætte sine elever for et meget dårligt psykisk arbejdsmiljø, opfylder som udgangspunkt ikke kravet om at give eleverne tilfredsstillende oplæringsforhold".

Ingen kommentarer

Direktør Jytte Nygaard, Pejsegården, var ikke bekendt med, at sagen var på dagsordenen onsdag i Det Faglige Udvalg.

- Den endelige afgørelse er jo tilsyneladende ikke truffet. Jeg har ingen kommentarer, før den er taget, siger Jytte Nygaard til Nyhedsbrevet 3F.

Ingen elever i nedgangstider

Forhandlingssekretær Tanja Brauer oplyser, at Pejsegården p.t. slet ingen elever har.

- De unge fravælger stedet, når der er opsving og rift om de unge. Men det her handler ligeså meget om at forebygge i forhold til lavkonjunktur, hvor de så igen vil få elever, og så ruller sagerne bare igen, siger Tanja Brauer.

Hun forventer, at udredningen af de juridiske forhold vil være afsluttet inden for knap to uger.