29 elevsager mod hotel Pejsegården på ni år

Siden 1998 har det tidligere RBF og nu 3F rejst 29 elevsager mod hotel Pejsegården i Brædstrup. En katastrofe, mener 3F, der kræver hotellets ret til at have elever fjernet.

Siden 1998 har det tidligere restaurationsforbund RBF og nu 3F rejst 29 elevsager mod hotel Pejsegården i Brædstrup for overtrædelse af overenskomsten, chikane eller lignende - svarende til tre elevsager om året.Siden 1998 har det tidligere restaurationsforbund RBF og nu 3F rejst 29 elevsager mod hotel Pejsegården i Brædstrup for overtrædelse af overenskomsten, chikane eller lignende - svarende til tre elevsager om året.

Siden 1998 har det tidligere restaurationsforbund RBF og nu 3F rejst 29 elevsager mod hotel Pejsegården i Brædstrup for overtrædelse af overenskomsten, chikane eller lignende - svarende til tre elevsager om året.

- Det er en katastrofe, og på arbejdstagersiden er vi af den opfattelse, at Pejsegården burde fratages retten til at have elever, lyder det fra konsulent i 3F's Private Service Gruppe, Tanja Brauer, der er formand for Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen, der godkender praktikpladser for kokke-, catering- og smørrebrødselever.

- Når man har så mange sager, er det altså et symptom på, at noget er helt galt, siger Tanja Brauer, der også understreger, at dårligt arbejdsmiljø til hver en tid er en økonomisk belastning for en virksomhed, så derfor burde Pejsegården selv have en interesse i at rette op på forholdene.

De ødelægger mennesker

To tidligere kokkeelever på Pejsegården fik i denne uge ved Tvistighedsnævnet en samlet erstatning på 185.000 kroner for brudt læreforhold og lønefterbetaling, efter de i 2005 måtte hoppe fra uddannelsen før tid, da arbejdsmiljøet på hotellet var for uudholdeligt.

Den faglige sekretær i 3F Vestsønderjylland, Dannie Leander Larsen, der har ført sagerne for de to elever, er enig med Tanja Brauer.

- Pejsegården ødelægger mennesker for livstid. Det eneste, der er at gøre, er at fratage dem retten til at have elever, siger han.

Retten har været frataget før

På baggrund af 13 konkrete sager fratog Det Faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen helt tilbage i 2001 Pejsegården retten til at uddanne tjenerelever.

Udvalget, der ligesom Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen også involverer arbejdsgiverne, påpegede, at stedet både negligerede elevoverenskomsten og ikke levede op til de krav, der "som et minimum kan stilles til det psykiske arbejdsmiljø på en praktikvirksomhed."

Men på baggrund af en klage fra Pejsegården gik Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder imidlertid ind og ændrede afgørelsen.

Svært at bevise

- Den erfaring har lært os, at dét, at man behandler sit personale dårligt, ikke er nok til at få frakendt retten til at have elever. Så må vi finde en anden vej, siger Tanja Brauer.

Men da det er mere undtagelsen end reglen, at en elev overhovedet fuldfører sin elevtid på hotel Pejsegården, er det meget svært at bevise, at hotellet ikke lever op til uddannelsens mål.

- Når så mange lærekontrakter, ophæves, før eleverne går til svendeprøve, er der jo ingen, der dumper. Så er det vanskeligt at bevise, at virksomheden ikke lever op til sine uddannelsesmæssige forpligtelser, siger Tanja Brauer.

Påbud om arbejdsmiljørådgiver

Arbejdstilsynet har tidligere givet Pejsegården en stribe af påbud for dårlige fysiske og psykiske arbejdsforhold. Blandt andet et periodepåbud, der går ud på, at Pejsegården i de næste to år skal anvende en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at få styr på alle problemerne.

Det har inden for Nyhedsbrevet 3F's deadline ikke været muligt at få en kommentar fra arbejdsgiverorganisationen Horesta vedrørende Pejsegårdens ret til at have elever.