Nepal mellem forfatning og kaos
Der er deadline for en ny grundlov i Nepal, men meget er stadig uafklaret. Fagbevægelsen håber på massive forbedringer for arbejderes rettigheder.
Nepals kasteløse kvinder har deltaget aktivt i kampen for demokratiske rettigheder de seneste år. (Foto: Søren Zeuth) Fredag den 28. maj er deadline for at Nepals grundlovgivende forsamling vedtager en ny forfatning.
Hvis ikke det lykkes at vedtage en ny forfatning, vurderer mange iagttagere, at situationen kan ende i kaos.
Det maoistiske parti har forladt regeringen efter stridigheder med de øvrige partier. I seks dage omkring 1. maj var landet lagt ned af en generalstrejke, organiseret af maoisterne. Over 100.000 var på gaden i hovedstaden Kathmandu. Partiet forlanger, at landets premierminister, træder tilbage til fordel for en regering ledet af maoisterne. Desuden er der uenighed om, hvordan landets hær skal sammensættes og ledes.
Fagbevægelse aktiv i kamp for forfatning
Fagforbundet Gefont, som 3F samarbejder med, arbejder for at den nye forfatning indeholder en række forbedringer for arbejdere og kvinder. Gefont arbejder blandt andet for understøttelse til ledige, sygesikring, støtte til arbejdsskadede og pension til Nepals arbejdere.
Gefont kræver samtidig at landet tilslutter sig ILO's grundlæggende konventioner for arbejderes rettigheder under FN.
Forfatningen er dog endnu ikke i hus, erkender Bishnu Rimal, generalsekretær i Gefont:
- Der er strid om grundlæggende spørgsmål som adskillelse af magten, flerpartisystem og regeringsførelse, når det handler om den nye forfatning. Disse dage er meget afgørende, siger Bishnu Rimal.
Hvis ikke forsamlingen når til enighed, er der dog mulighed for at udsætte vedtagelsen af en nye forfatning.
I 2008 blev Nepals kong Gyanendra formelt afsat. Tre år tidligere havde han taget magten i landet ved et kup, før han blev væltet . Siden da har de politiske partier og bevægelser forsøgt at nå til enighed om en ny grundlov for Nepal. Undervejs er der opnået forbedringer, blandt andet for kvinders rettigheder.
Størstedelen af arbejdsstyrken er beskæftiget i den uformelle sektor og landet er præget af et hierakisk kastesystem.