Nepal bliver en republik
Fagligt aktive kvinder har spillet en stor rolle i kampen for demokrati i Nepal. I går blev landet verdens yngste republik.
3F's støtte til kasteløse kvinder har spillet en rolle i den demokratiske kamp i landet, mener landsorganisationen Gefont. (Foto: Søren Zeuth) I går blev Nepal en republik.
Landets nyvalgte forfatningsgivende forsamling afsatte Kong Gyanendra og afsluttede dermed 238 års monarki og enevælde. Forud er gået flere års hårde politiske kampe i det lille bjergrige land. Det skaber glæde i landets fagbevægelse.
- Vi er lykkelige over, at været nået hertil. I årevis har vi kæmpet for, at kongen fik frataget sin magt og et demokrati kan vokse frem. Det er en stor sejr for Nepals fattige arbejdere, siger Buddhi Archarya, international sekretær i landsorganisationen Gefont til Nyhedsbrevet 3F.
Kvinder lærte om rettigheder
Han vurderer at 3F’s støtte til Gefont og forbundets medlemmer blandt kasteløse kvinder har spillet en væsentlig i den demokratiske kamp.
- Sammen med 3F har vi uddannet de fattigste og mest undertrykte kvinder til at tage stilling til samfundet og den nye forfatning og dermed kæmpe for deres rettigheder. De kasteløse kvinder kom faktisk til at spille en væsentlig rolle i oprøret mod kongen og har været en vigtig faktor i kampen for mere demokrati, siger Buddhi Archarya.
En tredjedel af den forfatningsgivende forsamling består af kvinder.
Arbejdere får indflydelse
Gefont fik valgt flere ledende medlemmer ind i parlamentet og kan dermed få indflydelse på den nye forfatning.
- Det betyder, at arbejdernes rettigheder kommer på dagsordenen. Og der er tale om almindelige arbejdere, som får indflydelse. To af de valgte fagforeningsfolk arbejder stadig på fabrik samtidig med deres kommende hverv, fortæller Buddhi Archarya.
Den vigtigste politiske kraft bliver dog det maoistiske kommunistparti, der blev valgets sejrherre og som i den kommende tid vil danne regering. Et af maoisternes valgløfter var at afsætte Nepals konge.
I april 2005 tog Kong Gyanendra magten ved et statskup. Han blev senere væltet ved en folkelig opstand. Landets royalister ser kongen som en reinkarnation af Hindu-guden Vishnu. Han har nu fået to uger til at forlade sit palads i Kathmandu.