Kvinder mod tæsk og chikane i Nepal

Gadehandlerne i Nepal har sluttet sig sammen for at forbedre en hverdag præget af overfald. afpresning og tyveri fra myndighedernes side.

Maya Gjurung er en af de kvindelige gadehandlere, der har fået nok af utålelige arbejdsvilkår i Katmandu. Med hjælp fra 3F sætter kvinderne en ny dagsorden.Maya Gjurung er en af de kvindelige gadehandlere, der har fået nok af utålelige arbejdsvilkår i Katmandu. Med hjælp fra 3F sætter kvinderne en ny dagsorden.

Vi mødes i lokalerne i GEFONT, som ligger i centrum af Katmandu.

Udenfor er der mennesker overalt og butikkerne summer af folk, som køber og sælger. Det støver, da gaderne ikke er asfalteret og der er åbne vinduer, så larmen fra dyttende biler og snak trænger helt ind i det lokale, vi sidder i.

Vi er i Nepal i forbindelse med en konference om kvinders vilkår i Sydasien, hvor omkring 100 kvinder mødes og udveksler erfaringer og finder ud af, hvordan vi skal påvirke vores regeringer og vores fagforeningsfæller til at arbejde mere for forbedring af kvinders vilkår.

Vi møder Maya Gjurung. Hun næstformand i Gadehandlernes fagforening NEST i Nepal. I forbindelse med 3F’s projekt i Nepal om forbedring af kvinders forhold samt bedre placering i fagforeningsarbejde, er Maya blevet aktiv både i NEST og i den nepalisiske LO, som hedder GEFONT.

Måtte efterlade sit barn

Maya er ny i fagforeningsarbejde. Hun har været gadehandler i 12 år, hvor hun sidder på gaden og har et sortiment af børne- og kvindetøj. Hendes ”butik”’s åbningstider er mellem kl. 14 – 18. Det er kommunen, som sætter de tider. Og på helligdage sidder hun hele dagen på gaden.

For 5 år siden fik hun kontakt til en gruppe kvinder, som blev enige om, at de ville prøve at kontakte fagforeningen, da de blev chikaneret af kommunen og politiet og havde ingen steder at henvende sig. De kunne risikere, at deres vare blev taget, og de blev udsat for forskellige former for chikaner. De skulle også betale penge til de kommunale folk for ikke at chikanere dem.

Maya havde sin seks måneder gamle datter med sig, og måtte efterlade hende, når hun løb af sted for at undgå tæsk. GEFONT hjalp dem med at danne Gadehandlernes fagforening NEST, og selvom de ikke er lønmodtagere, så kan de godt bruge en fagforening til at stå stærkere over for myndighederne.

Fik hjælp til at læse og skrive

GEFONT startede en studiekreds blandt kvinderne, som mødtes om formiddagen og hørte om fagforeningsarbejde, menneskerettigheder og kvinders rettigheder. De kvinder, som havde brug for at lære at skrive og læse, fik hjælp til det. Så på 2 år voksede NEST til at have 300 medlemmer.

I dag er der 9 kvinder i den centrale ledelse i NEST ud af 25, og de 5 kommer fra studiekredsen. Maya er en af de 5.

- Jeg giver mere tid til fagforeningen og mindre tid til min forretning – men jeg er glad! siger Maya.

Hun er nu kursusleder for nye trænere på nye studiekredse, og håber på en karriere indenfor fagforeningen eller at få råd til en rigtig butik inde på markedet.

Historier som Mayas bliver også fortalt af Shanta, Beli og Pingo, som vi mødes med den følgende dag. De har alle været igennem studiekredse for kvinder i deres fagforening og er nu aktive. De er bygningsarbejdere, tekstilarbejdere og gadehandlere. Der er brug for kvinder med gode kvalifikationer og selvtillid til at blive valgt som ledere i fagforeningen, siger de samstemmende. Det næste skridt er, at kvinderne bliver faglige eksperter i kollektive forhandlinger.

Det er deres næste mål.